Un judecător, care a ajuns pe banca acuzaţilor pentru îmbogăţire ilicită, condamnat la şapte ani de închisoare cu executare
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un judecător, care a ajuns pe banca acuzaţilor pentru îmbogăţire ilicită, condamnat la şapte ani de închisoare cu executare

Primul judecător care a ajuns pe banca acuzaţilor pentru îmbogăţire ilicită, Oleg Melniciuc a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare. O decizie în acest sens a fost luată vineri, 3 septembrie de Judecătoria Anenii Noi. Melniciuc nu a fost prezent în sala de şedinţă. Sentinţa este cu drept de atac.

Informaţia a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către preşedintele Judecătoriei Anenii Noi, Ghenadie Mîra. Dosarul penal pe numele lui Melniciuc a fost dechis în vara anului 2017, la solicitarea procurorului general şi a fost trimis pe masa magistraţilor de la Judecătoria Chişinău, acolo unde activa şi Melniciuc, deşi era în concediu pentru îngrijirea copilului.

Timp de un an, dosarul a stat pe masa magistraţilor de la Judecătoria Chişinău şi abia în decembrie 2019, atunci când Melniciuc a revenit din concediu, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) să decidă strămutarea judecării cauzei penale la Judecătoria Anenii Noi. Motivul a constat în faptul că Melniciuc activează în calitate de judecător în cadrul Judecătoriei Chişinău, iar judecarea cauzei de către instanţa respectivă ar putea trezi „suspiciuni la unii observatori independenţi cu privire la obiectivitatea instanţei”. Prima şedinţă în dosarul lui Melniciuc la Anenii Noi a avut loc pe 31 decembrie 2019.

Deşi Melniciuc avea statut de învinuit în două dosare penale, fiind suspendat din funcţie de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din acest motiv, judecătorul activa în continuare la Judecătoria Chişinău, după ce Curtea de Apel (CA) Chişinău a decis, în octombrie 2019, să anuleze hotărârea CSM prin care acesta a fost suspendat. Melniciuc la Facultatea de Drept de la USM.

În mai 2019, fostul procuror general Eduard Harunjen a cerut membrilor CSM să îl suspende pe Melniciuc din funcţia de judecător pentru existenţa bănuielii de săvârşire a traficului de influenţă. Harunjen declara atunci că, în iunie-iulie 2017, Melniciuc, susţinând că are influenţă asupra judecătorilor, a pretins, acceptat şi primit personal 100 de mii de euro pentru a-i face pe judecători să emită o hotărâre în favoarea unei persoane.

Articolul integral poate fi citit aici.

Similare
RECOMANDĂRI