Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Una dintre prevederile legii privind controlul tutunului este contestată la Curtea Constituţională

Interdicţia de a comercializa articole din tutun în apropierea instituţiilor de învăţământ şi a celor medicale este contestată la Curtea Constituţională. Deputaţii Blocului ACUM se arată nemulţumiţi de sesizarea depusă la Înalta Curte şi cer autorului sesizării să o retragă. Parlamentarii de la ACUM trag un semnal de alarmă şi spun că abrogarea acestei prevederi din legea antitabac este în avantajul industriei tutunului, însă în detrimentul sănătăţii oamenilor.

Fostul deputat PPEM, Simion Grişciuc, a depus o sesizare la Curtea Constituţională prin care cere abrogarea prevederilor din legea antitabac, intrate în vigoare la 1 ianuarie 2019. Acum, potrivit legii, este interzisă vanzarea produselor din tutun de către unităţi comerciale care au o suprafaţă mai mică de 20 m2 în apropierea instituţiilor de învăţământ şi a instituţiilor medicale. Deputaţii de la ACUM spun că abrogarea de către Curtea Constituţională a acestei prevederi va pune în pericol sănătatea oamenilor.  
 
În sesizarea depusă, fostul deputat PPEM pretinde că interdicţiile din legea antitabac contravin Constituţiei. Potrivit autorului sesizării, Legea supremă prevede expres libertatea comerţului şi concurenţă loială.

Restricţiile impuse la comercializare sunt selective, iar acest fapt are un impact negativ major asupra asigurării concurenţei loiale, deoarece afectează agenţii economici mici şi mijlocii în favoarea marilor unităţi comerciale.
 
Sursa: www.constcourt.md


Se menţionează în actul depus la Curtea Constituţională. Înalta Instanţă va examina luni, 8 aprilie, sesizarea privind neconstituţionalitatea legii antitabac.
Similare
RECOMANDĂRI