Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Viorel Morari rămâne în arest preventiv. Apărătorul său spune că se va sesiza Avocatul Poporului

Viorel Morari, fostul şef al Procuratorii Anticorupţie, rămâne în continuare în arest preventiv pentru 20 de zile. Recursul avocaţilor prin care s-a cerut eliberarea, a fost respins, astăzi, de Curtea de Apel Chişinău. Totodată, procurorii au depus un recurs prin care cer prelungirea arestului preventiv  de la 20, la 30 de zile, pe motiv că Viorel Morari poate influenţa negativ mersul anchetei.

VASIEL FLOTEA, avocatul lui Viorel Morari:  „Noi consideram că ceea ce s-a facut astăzi nu întruneşte elementele unui act al justiţiei veritabile. Noi nu înţelegem de ce el a fost plasat în penitenciarul nr. 13, atât timp cât în încheierea judecătorului de instrucţie, aceasta nu este indicat expres.”

Avocatul lui Viorel Morari susţine că va sesiza Avocatul Poporului pentru a fi verificată legalitatea deciziilor luate de magistraţi.

VASIEL FLOTEA, avocatul lui Viorel Morari: „Este o încheiere absolut neînţeleasă, care nu se bazează pe probe. Nu vorbesc de probe care îi demonstrează vina, ci probe în favoarea aplicării arestului preventiv.”

Avocatul a mai declarat că lui Viorel Morari nu i-a fost prezentat niciun act administrativ al Procurorului General privind suspendarea sa din funcţie.

VASIEL FLOTEA: „El consideră că la momentul dat, pe bună dreptate, este procurorul şef al Procuraturii Anticorupţie." 

Fostul şef al Procuraturii Anticorupţie susţine că reţinerea sa a fost facută la comanda procurului general Alexandr Stoianoglo, după ce a deschis un dosar penal privind finanţarea ilegală a PSRM din Federaţia Rusă. Stoianoglo respinge însă acuzaţiile. El a declarat că acest dosar a fost deschis încă de acum trei ani, însă a trezit interes abia în 2019.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general al Republicii Moldova: „Este de menţionat că doar în noiembrie 2019 pe dosar a intervenit conducătorul Procuraturii Anticorupţie şi a dispus exercitarea urmăririi penale de către un grup din 28 de procurori şi 38 de ofiţeri de urmărire penală şi de investigaţii.Mai mult ca atât, un episod distinct ce vizează anumiţi membri ai PSRM, a fost examinat de PA cu dispunerea neînceperii urmăririi penale, soluţia dată fiind anulată procesul penal reluat de conducerea PA doar sub presiuni majore politice realizate prin media în lunile noiembrie-decembrie 2019.”

Viorel Morari este acuzat de abuz în serviciu şi fals în acte. Pe 9 decembrie 2019, Viorel Morari a fost suspendat din funcţie, pentru o perioadă de o lună, printr-o dispoziţie a procurorului general Alexandr Stoianoglo. Ulterior, el a fost reţinut pentru 72 de ore. Infracţiunile ar fi fost comise în martie 2017.
Similare
RECOMANDĂRI