Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

36 tineri au învăţat la tabăra "E-drumul ACASĂ" cum să-şi dezvolte localităţile natale

Încă din adolescenţă vor deveni promotorii dezvoltării satelor din care provin. 36 de tineri din toată Republica Moldova au participat la Tabăra "E-drumul ACASĂ", acolo unde au învăţat cum să pună pe roate proiecte sociale care ar rezolva problemele comunităţilor. Scopul programului este ca, la final, să fie create Asociaţii de Băştinaşi Junior, formate din  tinerii aflaţi în localitate şi cei plecaţi în străinătate.

La numai 13 ani, Iustina Dobrîi din satul Văleni, raionul Cahul, se gândeşte să deschidă în localitate un Centru de Pictură. A găsit şi un spaţiu care ar putea fi folosit pentru această activitate. 
 
Tabăra a durat trei zile, timp în care participanţii au avut sesiuni unde au învăţat cum să formeze o echipă, cum să identifice problemele din localitate, cum se pot implica, cu cine să colaboreze şi cum să îşi planifice acţiunile astfel încât să ajungă de la idee la realizare.
 
Tinerii au recunoscut că sesiunile i-au motivat şi inspirat să facă lucruri bune.
 
Încrederea este ingredientul de bază în asemenea proiecte sociale.
 
Când se vor întoarce acasă, participanţii vor avea rolul să inspire şi alţi tineri din localitate, dar şi pe cei din diaspora, pentru a deveni membri ai Asociaţiei de Băştinaşi Junior. PNUD Moldova va oferi mici granturi pentru cele mai bune iniţiative de dezvoltare a comunităţilor.

Asemenea tabere vor fi organizate trimestrial pe parcursul 2019-2022, pentru a asigura dezvoltarea continuă. Tabăra "E-drumul ACASĂ" este organizată de PNUD Moldova în cadrul proiectului "Migraţie şi Dezvoltare Locală", cu sprijinul financiar al Guvernului Elveţiei.
 
 
Similare
RECOMANDĂRI