Expoziţie inedită în Chazelles-sur-Lyon. Cele mai premiate pălării din Franţa, expuse în departamentul Loire
Sursa foto:Teodora Popa Vizualizari:

Expoziţie inedită în Chazelles-sur-Lyon. Cele mai premiate pălării din Franţa, expuse în departamentul Loire

Cele mai premiate pălării din Franţa sunt prezentate într-o expoziţie temporară la Chazelles-sur-Lyon, la Atelierul - Muzeu de pălării din departamentul Loire. Este vorba despre 34 de modele de excepţie, concepute şi realizate de 8 modişti (şapte femei şi un bărbat), laureaţi ai prestigiosului concurs "Cel mai bun artizan din Franţa".

Câştigătorul ediţiei de anul acesta, a 26-a, este un creator de origine japoneză, Nobuki Hizume care trăieşte din 2009 la Paris. Pentru acest concurs, artistul a prezentat o serie de 6 pălării de nuntă din fetru, pânză, piele sau din împletituri de paie,  în nuanţe alb şi bej.

Modelele sunt “moderne şi contemporane”, conform regulilor competiţiei, în realizarea cărora atistul  utilizat tehnici vechi îmbinate cu procedee revoluţionare. Nobuki Hizume a participat  la numeroase proiecte pentru industria filmului şi pentru cea muzicală.

Pălăriile prezentate la Chazelles-sur-Lyon reprezintă munca doar a câtorva artizani dintre cei 197 de reprezentanţi ai meseriilor artizanale recompensaţi anul acesta pentru excelenţa în meşteşugul lor.

Laureaţii şi-au primit medaliile într-o ceremonie organizată în luna mai la Sorbona, urmată, în mod tradiţional, de o festivitate la Palatul Élysée în pezenţa preşedintelui Franţei.

Din 1924, de când a fost lansat în Franţa, la acest concurs care are loc o dată la patru ani, au fost premiate  pentru excelenţa în meşteşugul lor peste 9000 de persoane, reprezentante a peste 200 de meserii artizanale. 53 dintre premianţii de-a lungul timpului au fost din domeniul pălăriilor.

Pe lângă expoziţia temporară care se încheie în luna octombrie, muzeul de la Chazelles-sur-Lyon prezintă şi o expoziţie permanentă de pălării, care poate fi considerată o adevărată istorie a meseriei de modist.

 

(w500) Expoziție

Dovezile istorice indică prezenţa atelierelor de pălării în zonă din secolul al 16-lea.

Mijlocul secolului al 19-lea înseamnă sfârşitul perioadei artizanale şi  a micilor ateliere, aşa încâ la începutul secolului următor industria câştigă teren, iar localitatea Chazelles-sur-Lyon devine principalul loc de producţie a pălăriilor de lux din fetru din Franţa.

După război, evoluţia modei aduce o adevărată lovitură industriei pălăriilor, care intră în declin. Muzeul recreează atmosfera unui atelier de pălării, prezintă primele maşini cu ajutorul cărora erau confecţionate obiectele care acopereau capul în trecut şi descrie procedeele foarte migăloase prin care treceau materialele până erau bune de purtat.

 

(w500) Expoziție

Printre exponate pot fi observate pălării create la marile case de modă, dar şi obiecte personale donate de personalităţi cum ar fi: chimista franceză de origine poloneză Marie Curie, fostul preşedinte François Mitterand sau exploratorul Jacques-Yves Cousteau.

Similare
RECOMANDĂRI