Infografic: Ce ingrediente conţin săpunurile naturale vs cele sintetice: Secretul săpunurilor „100% produs în Moldova”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Infografic: Ce ingrediente conţin săpunurile naturale vs cele sintetice: Secretul săpunurilor „100% produs în Moldova”

Săpunul natural, făcut în condiţii de acasă, a devenit o alternativă ecologică a produselor cosmetice sintetice, pe care le găsim în comerţ. Ultimele, au o compoziţie chimică ce dăunează mediului şi sănătăţii.

În Republica Moldova sunt mai mulţi producători de săpun ecologic. Între ei şi prietenii Ion Chiriac şi Nicolae Tangocin, care au creat, în satul Dănceni, raionul Ialoveni, un mic atelier de producere a săpunurilor – Soapmd, scrie portalul Ecopresa.md. 

Tehnici şi uleiuri în producerea săpunului

La fabricarea săpunului natural pot fi folosite trei tehnologii: rece, semi-rece (la cald) şi fierbinte. Procesarea la cald este, însă, cea mai răspândită. Astfel se produce şi săpunul de la Dănceni. „Bunelul meu îmi povestea cum făceau săpun pe timpuri, după această tehnică, veche de secole. Doar că azi, în condiţiile pe care le avem, noi înlocuim grăsimile animale cu uleiurile vegetale. Adică este un produs vegetal sută la sută”, povesteşte Ion Chiriac.

În afacerea cu săpun, Ion Chiriac deschide şi câteva secrete. „La producerea săpunurilor folosim uleiuri diferite: de măslin, cocos, palmier, seminţe de struguri. De asemenea, în compoziţie adăugăm diferite fierturi sau extracte din ierburi , mirodenii. La final punem uleiuri esenţiale sau uleiuri specifice în dependenţă de tipul de piele pentru care va fi săpunul”.

Amprenta de mediu

„Mica industrie” a fabricării şi utilizării săpunurilor naturale nu are un impact negativ asupra mediului. Adriana Velicinschi, coordonatoare de program la Centrul Naţional de Mediu menţionează că săpunurile artizanale pot fi considerate prietenoase mediului.

„Săpunurile artizanale sunt confecţionate din ingrediente naturale, iar cele din comerţ au tot felul de compuşi chimici şi de aici vine şi diferenţa, şi impactul asupra mediului”, remarcă Adriana Velicinschi.

Produsele de sinteză (sintetice), fie care sunt pentru curăţat sau pentru îngrijirea corporală, rezultă din transformarea chimică a produselor petroliere, a mineralelor, la care se adaugă şi alte chimicale: arome, coloranţi, conservanţi şi diferiţi aditivi. Utilizarea lor este dăunătoare mediului, dar şi organismului uman.
Mai multe detalii găsiţi pe Ecopresa.md.
Similare
RECOMANDĂRI