Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Muzeul Crucilor. Un preot din Făget are o colecţie de peste 1000 de cruci, aduse din toată lumea

Semn al credinţei şi al mântuirii, crucea reprezintă pentru creştini fundamentul legământului cu Dumnezeu. Puţini însă ştiu că în Transilvania există un muzeu dedicat acestui simbol. La Făget, lângă Cluj-Napoca, turiştii pot admira peste o mie de cruci aduse de un preot din toate colţurile lumii.

Povestea Muzeului Crucii de la Făget a prins viaţă datorită preotului Remus Tegzeşiu de la Biserica Greco-Catolică Înalţarea Sfintei Cruci. Când a început să construiască noua biserica, fiecare lemn tăiat avea în el semnul sfânt, aşa că părintele s-a gândit să pună bazele proiectului.

Turiştii care trec pragul muzeului rămân uimiţi de varietatea de forme şi culori, dar mai ales de faptul că fiecare cruce are povestea ei.

Nestemata colecţiei părintelui Remus este păstrată în altarul bisericii -  o relicvă din Sfânta Cruce, într-o teacă de argint cu cristal.

Din orice călătorie, preotul revine acasă cu un suvenir în formă de cruce. La fel şi apropiaţii, care îi îmbogăţesc lună de lună colecţia.

Părintele Remus Tegzeşiu speră că, şi în viitor, colecţia sa va spori şi va atrage pelerini din toată lumea dornici să afle povestea Muzeului Crucii de la Făget.

Similare
RECOMANDĂRI