Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un bărbat din Chişinău creşte în grădină peste 5000 de ghiocei

Frumuseţea poate fi cultivată. O demonstrează Mihail Agafonov care a reuşit să-şi transforme grădina într-o mare de ghiocei. Bărbatul oferă iubitorilor de frumos posibilitatea de a admira vestitorii primăverii fără a distruge pădurea.

Ghioceii au apărut în viaţa lui Mihail Agafonov in urma acum 16 ani. Atunci s-a mutat la casă nouă în cartierul Poşta Veche din Chişinău.

„Am venit în Chişinău în anul 2003. Fostul proprietar al casei noastre cultiva ghiocei. Am avut grijă de ei, am scos bulbii din pământ, i-am ales şi plantat din nou.  Astfel, an de an, numărul ghioceilor din grădina noastră este tot mai mare”, spune Mihai Agafonov.
 
Povestea "căciuliţelor albe" a început cu 50 de bulbi. Astăzi în grădina lui Mihail Agafonov cresc peste 5000 de ghiocei.
 
„Mă trezesc în fiecare dimineaţă, privesc pe geam şi admir ghioceii. Sunt bucuria mea. După ghiocei, înfloresc lalelele, apoi urmează trandafirii. În acest fel, toată vara mă pot bucura de florile pe care Dumnezeu le-a creat pentru noi”.
 
Nu s-a gândit vreodată că după 46 de şoferie, va creşte flori. Totuşi, vestitorii primăverii au devenit raza lui de lumină şi fericire: „Când vine cineva în vizită, eu le dăruiesc ghiocei, fie că e vorba despre vecini sau rude. Aşa trec zilele!”.
 
Pe lângă satisfacţie, cultivarea ghioceilor s-a dovedit a fi şi o sursă de venit.
 
„I-am zis ar fi bine să-I multiplici, pentru că eu cresc garoafe, lalele, dar dumneavoastră puteţi să creşteţi ghiocei, nimeni în Chişinău nu are ghiocei. Toţi mă întreabă cine are ghiocei , dar ghioceii din padure nu putem sa-i luam pentru ca este interzis si asta e normal. Zic hai să dezvoltăm dar varianta asta, să-I creştem”, spune Valeriu Macari.
 
Chiar dacă par firavi, ghioceii au o viaţă lungă comparativ cu alte plante. Grădinarii spun că oamenii se pot bucura de mireasma lor timp de două săptămâni.
 
„Fructul interzis este mai mult dorit, asa si oamenii, vor ghiocei dar sunt doua probleme: nu se poate lua din padure, dar in realitate nu sunt... o alternativa ca sa-i crestem ... cei care doresc sa aiba in casa asa simbolic”, mai spune Valeriu Macari.
 
În lume sunt cultivate peste 100 specii de ghiocei. În Uniunea Europeană, ghiocelul este declarat specie ocrotită de stat, iar în Republica Moldova - specie de interes comunitar. Asta înseamnă că doar ghioceii de gradină pot fi comercializaţi.
Similare
RECOMANDĂRI