VIDEO. Cum obţinem seminţe adaptate schimbărilor climatice. Exemplul grădinii de la Cigârlen
Sursa foto:ecopresa.md Vizualizari:

VIDEO. Cum obţinem seminţe adaptate schimbărilor climatice. Exemplul grădinii de la Cigârlen

​​​​​​​Seminţe adaptate schimbărilor climatice, un sol ferit de produse chimice şi multă responsabilitate faţă  de mediu este formula perfectă pentru o grădină eco. La Cigârleni, raionul Ialoveni, putem găsi o grădină experimentală în care cresc, fără insecticide, peste 130 de varietăţi de tomate rezistente la provocările climatice.

Seminţele folosite în grădina de la Cigârleni provin şi de la bănci de seminţe din străinătate. Foarte multe sunt achiziţionate din România, de la o asociaţie similară. Mariana Şeremet spune că multe soiuri autohtone s-au pierdut în timp. „Am găsit soiurile noastre în bănci de seminţe din străinătate şi, treptat, le readucem acasă”, menţionează agricultoarea pentru portalul de Ecopresa.md. 

Despre importanţa calităţii seminţelor menţionează şi cercetătorul principal de la Grădina Botanică, Alexei Palanceanu. Expertul spune că actualmente se atestă o problemă cu soiurile de roşii şi nu doar. „Soiurile autohtone au fost înlocuite cu cele tehnice, destinate pentru cultivarea pe suprafeţe extinse. Cele din urmă, nu sunt bune pentru seminţe. În această situaţie trebuie să revenim mereu la prima generaţie, iar aceasta implică costuri suplimentare. Iată de ce trebuie să readucem soiurile noastre vechi”, accentuează Palanceanu.Materialul integral îl găsiţi aici. 

Similare
RECOMANDĂRI