Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Monumentele Basarabiei Furate - o nouă istorie. Este vorba de cea a generalului de război, Stan Poetaş

Continuăm campania marca TVR Moldova - "Monumentele Basarabiei Furate" - cu o nouă istorie. Este vorba de cea a generalului de război, Stan Poetaş. După ce a participat la multe lupte crâncene, generalul şi-a găsit sfârşitul în Basarabia şi a fost înmormântat la Soroca. În 1919, în cinstea sa, s-a zidit un monument, dar în 1944 a fost distrus de Armata Roşie. Peste zeci de ani, s-a făcut dreptate şi monumentul generalului a revenit la locul său de cinste.

Istoricul Nicolae Bulat spune că Stan Poetaş a obţinut numeroase victorii pentru armata română, în timpul Primului Război Mondial. El şi-a găsit sfârşitul în Basarabia, împuşcat pe la spate de bolşevici, şi a fost înmormântat la Soroca. În 1919, în onoarea lui, este ridicat un monument ce a fost apoi grav avariat, în 1944, de sovietici. 

NICOLAE BULAT, istoric: "Această piatră funerară a suferit. În perioada sovietică a fost deterior mormântul, a fost luată piatra, cineva a încercat să o taie în jumătate, nu s-a păstrat o porţiune aici mai înaltă. Basorelieful a fost smuls de aici şi dus". 

Resturi din marele monument au fost, cu greu, găsite şi mai apoi restaurate – totul pentru a readuce la viaţă această sculptură. 

NICOLAE BULAT, istoric: "Spre norocul nostru, din ceea ce s-a păstrat am putut să integrăm toate acestea şi aici scrie: Generalul Stan Poetaş, asta e tot original. Dar nu numai asta, în părţi avem încă 2 texte".  

La doi ani de la identificarea primelor piese din vechiul monument, a şi început procesul propriu-zis de readucere la viaţă a sculpturii. Întregul proces a fost complicat şi de lungă durată. Nu ar fi fost nimic posibil fără implicarea directă a avocatului Iulian Rusanovschi.

IULIAN RUSANOVSCHI, avocat: "La începutul anului 2018, după efortul considerabil am reuşit să strămutăm tractorul, să facem un postament. Am amplasat sculptura care e vizibilă pe strada centrală a oraşului Soroca, cu cele 2 drapele. Amenjarea făcută de armata naţională. Cu basorelieful în bronz al generalului deoarece blocul principal de marmură avea un loc special pentru basorelieful generalului".

Autorii monumentului funerar dedicat generalului Stan Poetaş spun că, într-un final, au obţint o lucrare care seamănă izbitor de mult cu cea originală. 

IULIAN RUSANOVSCHI, avocat: "Noi considerăm un act de igienă spirituală, o restaurare valoroasă... la 13 martie 2018, când s-au împlinit 100 de ani 27 martie aceluiaşi an".

În prezent, istoricii şi specialiştii nu ştiu cu exactitate care este numărul monumentelor istorice ridicate în Basarabia în cinstea eroilor români din Primul şi Al Doilea Război Mondial. Motivul este că majoritatea au fost distruse, şi acum sunt găsite doar câteva resturi din pietrele ce cândva au fost opere de artă zidite în memoria bravilor ostaşi români. 
Similare
RECOMANDĂRI