Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Monumentele Basarabiei Furate”: Un preot din Sărata Galbenă a salvat o troiţă veche românească, pe care a găsit-o încă acum 40 de ani

Cel mai bun loc pentru a ascunde ceva, este în văzul tuturor. De această povaţă s-a ghidat acum 40 de ani preotul Teodor Zagnat din satul Sărata Galbenă, raionul Hânceşti, când a găsit în podul bisericii o troiţă veche românească. Pentru a nu fi distrusă de sovietici, slujitorul bisericii a pus crucea la vedere în cimitir, de rând cu alte 10 cruci de la mormintele ostaşilor români. Şi în acest fel a salvat-o. E o întâmplare adevărată despre care aflaţi azi într-o nouă ediţie a campaniei TVR MOLODOVA, "Monumentele Basarabiei Furate".

De aproape 4 decenii, drumul lui Teodor Zagnat duce spre cimtirul din satul Sărăta Galbenă, acolo unde a ascuns troiţa românească pe care a găsit-o în podul bisericii. Acum are 87 de ani, dar îşi aduce bine aminte de perioada în care era prigonit de regimul  sovietic.  

TEODOR ZAGNAT parohul bisericii din Sărata Galbenă: „Eu când am venit la biserică, în anii 80, crucea aceasta am găsit-o în pod la biserică, era de acum necăutată, neîngrijită, lăsată aşa în praf. Şi eu am venit aşa, şi am venit cu starostele meu  Grigore Roşca, hai să o punem, măi,  la eroii noştri, care au luptat pentru independenţă, pentru apărarea ţării”.

În mare taină, preotul a chemat un pictor şi a restaurat-o, iar în 1984 a pus-o la loc de cinste în cimitir alături de mormintele a 10 ostaşi români.

 LIUBA MAXIM reporter TVR MOLDOVA: „Troiţa se află în cimitirul din Sărata Galbenă de 37 de ani. Curios este faptul că, aceasta nu a fost observată de puterea sovietică, îar în fiecare an de Paştele Blajinilor, părintele Teodor oficia aici slujbe şi  îi pomenea pe ostaşii români”.

TEODOR ZAGNAT parohul bisiericii din Sărata Galbenă: „Aicea vara sunt pomi aşa, acum am făcut curăţenie  şi am aranjat-o pe ea, ca nu se vedea de la drum. Şi am trecut aşa cu Doamne Ajută”

Preotul spune că troiţa are o mare însemnătate atât pentru locuitorii din Sărata Galbenă, cât şi pentru întreg neamul românesc.

TEODOR ZAGNAT parohul bisiericii din Sărata Galbenă: „Noi în  cinstea Sfintei Treimi ne închinăm prin troiţa asta înaintea lui Dumnezeu, ca Dumnezeu să odihnească cu drepţii pe cei tineri care au căzut în cimitirul acesta, în locurile acestea pentru eliberare, pentru înoirea neamului nostru”.

LILIAN ZAGNAT fiul preotului: „De însemnătatea Troiţei eu ştiam din familie şi le spuneam prietenilor şi noi veneam aici şi ştiam însemnătatea, că aceştia sunt ostaşi români are au luptat pentru eliberarea ţării noastre. De mic copil el îmi spunea că un sistem care nu este bazat pe legile creatorului al nostru, al lui Dumnezeu nu are cum să existe şi el îmi spunea tot timpul, comunismul o să cadă...”
 
Similare
RECOMANDĂRI