Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

"Monumentele furate ale Basarabiei": Povestea fostei Biserici "Sfântul Ilie", construită în secolul XVIII

Continuăm astăzi campania jurnalistică ''Monumentele furate ale Basarabiei'' şi aflăm istoria unui loc sfânt de închinăciune dispărut şi inlocuit peste ani cu sediul unei instituţii publice. Sediul Autorităţii Naţionale de Integritate, de pe bulevardul Mitropolit Bănulescu-Bodoni, din Chişinău, se află acum pe locul fostei Biserici "Sfântul Ilie", construită în secolul 18. Tot ce mai aduce aminte despre sfântul lăcaş este o sculptură ridicată la iniţiativa Asociaţiei "Monumentul".

Biserica Sfântul Ilie din Chişinău a fost atestată documentar în anul 1799. La început, lăcaşul de cult era din lemn, iar după anul 1808 a fost reconstruit din piatră.

ION ŞTEFĂNIŢĂ, istoric: „Pe timpuri  se găsea biserica Sfântului Ilie, care este pe lângă alte biserici  vechi care a fost construită în Chişinăul de altă dată. O biserică analogic bisericii Buna Vestire, biserica Naşterii Domnului, depe Colina Mazarache, într-un stil al Bisericilor moldoveneşti.”

Biserica era un monument de mare valoare istorică în Chişinău dar nu se încadra în planul urbanistic al autorităţilor sovietice. Pe 4 martie 1959, este luată decizia de a exclude biserica din lista obiectivelor protejate de stat. Un mai târziu, a fost făcută una cu pământul.

ION ŞTEFĂNIŢĂ, istoric: „Istoria ei, a continuat până în a doua jumătate a secolului  XX, în perioada post belică, în perioada ateistă, atunci când  autorităţile oraşului deja pun în discuţie demolarea acestui edificiu eclezeastic. De ce se pune această întrebare, în planul de reconstrucţie a oraşului  Chişinăului este planificată strada Gogol, str Bănulescu Bodoni de astăzi.”


Biserica a fost demolată, dar aminitrea ei a rămas vie. Avocatul Iulian Rusanovschi, a propus, în 2018, construcţia unui monument. Sculptura a fost  realizată de arhitectul Mihail Andrieş.

IULIAN RUSANOVSCHI, avocat: „Acest monument a fost instalat pe locul unde a fost altarul bisericii, în 2020 era  practic o întreagă mizerie, datorită faptului că sefiul procuratorii a fost schimbat şi acest perimetru numai folosea nimănui.”


Monumentul sculptat în România reprezintă fosta biserică, în miniatură şi are un citat al Sfântului Proroc Ilie.

ION ŞTEFĂNIŢĂ, istoric: „Tot respectul pentru asociaţia Monumentul, iniţiativa lui Iulian Rusanovschi. Şi ceea ce fac ei, vreau sa va spun nu face o Academie de Ştiinţă întreagă, ceea ce au făcut ei, nu au făcut ministere luate împreună. Este foarte important ca şi noi citatdinii să ne cunoştem istoria adevărată, şi, consider că acest monument vine ca o lecţie de istorie.”

Asociaţia "Monumentul" a repus în valoare, până acum, peste 32 de obiective istorice de pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI