Comisia Europeană lansează o consultare publică referitoare la un nou Plan de acţiune pentru educaţia digitală
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Comisia Europeană lansează o consultare publică referitoare la un nou Plan de acţiune pentru educaţia digitală

Comisia lansează o consultare publică deschisă la nivelul UE, pentru a se asigura că viitorul său Plan de acţiune pentru educaţia digitală va reflecta experienţa dobândită în sectorul educaţiei şi formării din UE pe durata crizei provocate de coronavirus. Din cauza pandemiei, numeroase şcoli şi universităţi au fost închise, având loc trecerea la învăţarea on-line şi la distanţă şi la utilizarea tehnologiilor digitale la o scară masivă, fără precedent.

Consultarea va permite Comisiei să tragă învăţăminte din experienţa dobândită şi va sta la baza propunerilor pentru planul de acţiune, care va avea o importanţă deosebită în perioada de redresare de după COVID-19.
 

Margrethe Vestager, vicepreşedinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală, a declarat: „Criza provocată de coronavirus ne-a pus pe mulţi dintre noi la încercare. Părinţii, profesorii şi studenţii au trebuit cu toţii, fără niciun preaviz, să treacă rapid la e-learning. Această consultare publică deschisă le va da ocazia tuturor să ne vorbească despre provocările cu care s-au confruntat, dar şi despre ce au învăţat şi soluţiile pe care le-au găsit. A fost un proces de învăţare abrupt, în timp real şi dorim să aflăm mai multe despre cum a fost resimţit. Planul de acţiune pentru educaţia digitală va porni de la aceste lecţii pentru a propune o viziune europeană coerentă şi bine adaptată şi o serie de acţiuni cu impact pentru educaţia digitală.”

La rândul său, Margaritis Schinas, vicepreşedintele pentru promovarea modului nostru de viaţă european, a declarat: „Criza a amplificat inegalităţile socioeconomice existente şi a scos în evidenţă discrepanţe legate de educaţia digitală care trebuie tratate urgent. Consultarea publică referitoare la noul Plan de acţiune pentru educaţia digitală le oferă cetăţenilor posibilitatea de a-şi împărtăşi opiniile şi experienţele, dar şi de a contura agenda europeană pentru educaţie digitală.”

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, a spus: „Din cauza pandemiei de COVID-19, am asistat la cea mai puternică perturbare a educaţiei şi formării din istoria recentă a Europei. Au fost afectaţi 100 de milioane de studenţi, de profesori şi de membri ai personalului din învăţământ din întreaga lume, iar mulţi dintre aceştia au recurs la educaţia digitală pentru a putea continua anul universitar. Mulţi dintre ei au folosit acum pentru prima dată numai tehnologii digitale pentru a preda şi a învăţa. Prin această consultare publică, am dori să înţelegem toate aceste experienţe şi să învăţăm din ele. Luăm cu toţii parte la această discuţie - haideţi să conlucrăm şi să ne asigurăm că noul Plan de acţiune pentru educaţia digitală pregăteşte calea pentru o educaţie digitală europeană cu adevărat incluzivă şi de înaltă calitate.”

Consultarea publică urmăreşte să colecteze opiniile tuturor cetăţenilor, instituţiilor şi organizaţiilor din sectoarele public şi privat care doresc să îşi facă cunoscute punctele de vedere şi experienţele dobândite în urma acestei crize fără precedent, precum şi viziunea despre educaţia digitală în Europa. Consultarea va fi disponibilă în toate limbile oficiale ale UE şi se va desfăşura până la 4 septembrie. Procesul va fi completat cu o serie de evenimente de informare on-line desfăşurate în cursul verii, prin care să se colecteze şi alte opinii despre educaţia digitală şi experienţa dobândită în urma crizei de COVID-19.

Context

Transformarea digitală este una dintre priorităţile Comisiei Europene, înscrisă în strategia emblematică O Europă pregătită pentru era digitală. Educaţia şi formarea incluzive şi de înaltă calitate sunt un element-cheie pentru realizarea acestui obiectiv ambiţios şi asigurarea faptului că toţi europenii sunt pregătiţi să trăiască şi să muncească în era digitală. Pentru concretizarea acestei viziuni, Comisia Europeană va prezenta în septembrie 2020 un nou Plan de acţiune pentru educaţia digitală. Noul plan de acţiune va fi un instrument esenţial în procesul de redresare după criza de COVID-19, care va lua în considerare lecţiile învăţate din aceasta şi va reflecta viziunea pe termen lung legată de educaţia digitală europeană.

Similare
RECOMANDĂRI