Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cumpărături în UE. Care sunt motivele pentru care cetăţenii Republicii Moldova aleg să meargă la cumpărături în statele UE

Calitatea, preţul şi libertatea de a alege le fac pe fashionistele din Republica Moldova să parcurgă sute sau chiar mii de km după ţinuta perfectă. Merg la shopping în Europa! Şi dacă vă pare că sună luxos, de multe ori, tinerii aleg să meargă în Vest la cumpărături tocmai pentru a face economii.

Reducerile mari le aduc în garderobă hane de brand la un preţ mai mult decât accesibil. Unde mai pui că agenţiile de turism s-au pliat după dorinţele clienţilor şi organizează tururi de shopping la Viena sau chiar în inima modei – Milano. O serie de branduri europene urmau să ajungă şi în Republica Moldova încă acum 2 ani, dar s-au împotmolit în birocraţiile moldoveneşti.

„Eu prefer să fac cumpărăturile peste hotare, de exemplu în Olanda, România, Spania, Norvegia, Danemarca, oriunde unde călătoresc acolo prefer să fac şi shopping.  De obicei, în Uniunea Europeană, îmi place să fac shopping din cauza că acolo sunt expuse mai multe branduri şi ca promoţii, ca preţ este mult mai accesibil decât în ţară. ceva care ar fi pentru mine, ca studentă, la un preţ mult mai accesibil decât brandurile autohtone”, A SPUS VALERIA CUPRIAN, 23 de ani.

„Noi avem câteva tipuri de oferte pentru cei care doresc să facă shopping peste hotare. De multe ori turiştii merg încolo pentru că în multe cazuri este şi mai ieftin, în mare parte sunt procurate tururile în România deoarece preţul unui astfel de tur începe de la 11 euro de persoană, unde este inclus transportul tur-retur, asigurarea medicală şi chiar unele excursii, acesta este un tur la Iaşi pentru shopping. Jumătate de zi faci shopping la mall, unde se fac foarte des reduceri şi a doua jumate de zi mergi în excursii, deci este un mix între un tur cultural şi pentru cumpărături”, SPUNE iON CURMEI, director, agenţie de turism.

Raportul preţ-calitate îi tentează pe tinerii din Republica Moldova să meargă la shopping în Uniunea Europeană.

„Raportul preţ-calitate de la hainele din Europa este mult mai ok decât în Republica Moldova din cauza că acolo chiar găseşti haine de calitate bună, aici majoritatea hainelor sunt turceşti şi după câteva spălări se deteriorează, de aceea prefer acolo mai mult”, SPUNE VALERIA CUPRIAN, 23 de ani.

Un tur de shopping la Milano costă 400 de euro)

„Pentru cei care doresc un shopping mai delicat, avem o ofertă de la 55 de euro de persoană, în preţ este inclus transport tur-retur, asigurarea medicală, două nopţi de cazare în Viena. Mergem la un outlet, lângă Viena se află, unde turiştii pot procura, facem de obicei asta pe perioada marilor reduceri când turiştii beneficiază de 40-60 la sută, în dependenţă de ofertele magazinelor. Pentru cei care doresc să ajungă mai repede, avem tururi cu avionul, de exemplu Milano. Un astfel de tur începe de la 400 de euro de persoană, unde este inclus zborul tur-retur, asigurarea medicală, câteva excursii şi cazarea în hotel de trei stele cu mic-dejun. Deci cam acestea sunt cele mai preferate tururi pentru turiştii din Republica Moldova care merg”, SPUNE ION CURMEI, director, agenţie de turism.

„Merg destul de des peste hotare, de aceea şi îmi permit să procur destul de multe haine şi să merg la shopping, dar cel mai des, cu siguranţă că merg la Iaşi în România pentru că este mult mai aproape. Din Republica Moldova nu obişnuiesc să cumpăr haine prea des, doar la strictă necesitate,03.13 –03.17 sau dacă văd un lucru care foarte mult îmi place, altfel nu, nu chiar”, a spus VALERIA CUPRIAN, 23 de ani.

În 2019, doar o singură agenţie de turism a transportat peste 10 mii de persoane la shopping în mall-urile din Uniunea Europeană)

„Avem foarte multe solicitări, mai întâi de toate este România pentru că este mai aproape, iar cei care au un buget mai mare, atunci optează deja pentru Viena la outlet-uri, merg în Milano, în Marea Britanie organizăm la fel la outlet-uri, dar deja Marea Britanie este ceva mai scump, preţurile încep de la 500 de euro de persoană, ...  şi organizăm transport până la outlet-uri, deci mergem în câteva”, spune Ion Curmei.

În noiembrie 2018, compania spaniolă INDITEX, într-o discuţie cu ambasadorul Republicii Moldova în Spania, au convenit ca firma să aibă posibilităţi de producere şi comerţ şi la Chişinău. Ulterior, a fost aprobată şi o hotărâre de Guvern în acest sens, dar mai departe lucrurile s-au împotmolit, iar brandurile europene aşa şi nu au ajuns.

„Promoţiile de peste hotare chiar sunt bune, majoritatea ajung chiar până la 70 de procente, chiar se vede o diferenţă foarte mare faţă de cele din Republica Moldova, zici că aici ar mări preţul de câteva ori ca ulterior, la reduceri, să le micşoreze”, a precizat Valeria Cuprian.
Similare
RECOMANDĂRI