Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Peste 900 de copii cu dizabilităţi se află în instituţiile rezidenţiale

Peste 900 de copii cu dizabilităţi din Republica Moldova continuă să se afle în instituţii rezidenţiale. Asta chiar dacă programul Educaţie Incluzivă este implementat din 2011.

Alţi 18 copii cu grad de invaliditate severă sunt neşcolarizaţi. Cauzele sunt multiple: frica părinţilor că fiii lor nu vor fi acceptaţi de comunitate, lipsa specialiştilor, dar şi şcoli neadaptate pentru această categorie de copii.
 
Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, în RM sunt 906 copii care continuă să se afle în instituţiile rezidenţiale. O cifră destul de mare, însă de 2 ori mai mică faţă de acum 5 ani. În perioada 2007-2012, numărul copiilor separaţi de familie a fost redus cu circa 62%, iar din 2011 până în prezent 11 din cele 67 de instituţii rezidenţiale au fost închise.
 
Astfel,  din 2006 până în 2016, numărul copiilor cu cerinţe educaţionale speciale încadraţi în şcolile generale a crescut de la 1200 la 10.426 de copii.

Datorită programului Educaţie Incluzivă şi a Băncii Mondiale în Republica Moldova au fost deschise şi dotate 962 de Centre de resurse pentru educaţia incluzivă, iar în raioane continuă pregătirea cadrelor didactice de sprijin. În grădiniţe situaţia este însă alta.

Un alt factor important pentru copiii cu dizabilităţi locomotorii este şi accesul fizic în instituţiile de învăţământ. Astfel, în acest an, în cadrul Progamului Băncii Mondiale ” Integrarea copiilor cu dizabilităţi în şcolile generale” , 20 de şcoli de circumscripţie din ţară vor fi adaptate. Costul proiectului se ridică la 3 mil de dolari. Mărimea granturilor alocate unei instituţii de învăţământ va fi de până la 100 000 dolari.
 
Una dintre şcolile incluse în programul Băncii Mondiale este şi Liceul Teoretic din Balatina, raionul Glodeni, unde îşi fac studiile 14 copii cu CES.
 
Până în anul 2020 autorităţile îşi propun să asigure tuturor copiilor şanse egale la studii într-un sistem educaţional prietenos. În statele europene sistemul de învăţământ incluziv la toate nivelele de instruire este bine dezvoltat. Ţările UE pun accent prioritar pe dezinstituţionalizarea copiilor cu dizabilităţi şi dezvoltarea serviciilor comunitare. Incluziunea copiilor cu dizabilităţi începe de la o vârstă fragedă, chiar de la câteva luni.
RECOMANDĂRI