Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Tatiana Nogailîc: La 28 aprilie 2014, ne-am simţit acceptaţi şi liberi

De cinci ani, cetăţenii Republicii Moldova beneficiază de o mulţime de facilităţi, în urma liberalizării regimului de vize cu Uniunea Europeană. Reprezentanţii diasporei susţin că principalele beneficii sunt libera circulaţie în spaţiul european, dezvoltarea turismului cultural, integrarea în circuitul valoric cultural al UE.

„La 28 aprilie 2014, am simţit libertatea, ne-am simţit acceptaţi”, declară Tatiana Nogailîc, sociolog şi mediator intercultural, plecată din Republica Moldova în Italia şi stabilită acolo de 18 ani. Femeia îşi aminteşte de ziua în care a fost semnat Acordul de liberalizare a regimului de vize cu Uniunea Europeană cu multă euforie. 

„În primul rând a fost o posibilitate de a reveni acasă şi de a circula liber. Părinţii noştri pot veni la noi în vacanţă. Facilităţi au fost multiple. Până şi pentru bunicii noştri care şi-au crescut nepoţii pe Skype, cum spunem noi generaţia 1,5 şi generaţia 2, a fost un moment unic. Ne-a permis să avem un contact direct cu părinţii şi bunicii noştri. Ei sunt cei care transmit cultura noastră, limba şi dragostea faţă de obiceiuri şi de baştină nepoţilor care cresc şi se dezvoltă aici, în Uniunea Europeană”, susţine Nogailîc.

Tatiana Nogailîc menţionează că beneficiile au fost simţite şi în Republica Moldova. Ea spune că s-a dezvoltat turismul stomatologic, vinicol, rural, iar fondurile europene au devenit mai accesibile.

„În vederea facilitării fondurilor europene, am colaborat în cadrul mai multor proiecte europene care au adus beneficii ţării, chiar în satul meu de baştină, Puhoi. Diaspora colaborează cu asociaţii şi ONG-uri de aici. Combatem stereotipurile, luptăm împotriva violenţei asupra femeii, luptăm pentru a dezvolta antreprenoriatul social în Republica Moldova. Sunt multe proiecte pe care le-am putea implementa în satele noastre”, spune Nogailîc.

Tatiana s-a referit şi la proiectele de implicare a diasporei ca agent de dezvoltare locală. Un exemplu în acest sens este Programul guvernamental „DAR 1+3”, dar şi cele realizate de partenerii strategici ai Republicii Moldova. Potrivit Tatianei Nogailîc, acest gen de implicare este, de asemenea, o valoare europeană.

Declaraţiile în întregime le puteţi vedea în cadrul emisiunii Obiectiv Comun de la TVR MOLDOVA, accesând acest link.
 
RECOMANDĂRI