Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

7 ani de la semnarea Acordului de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană

S-au împlinit 7 ani de la semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, iar Republica Moldova continuă să implementeze reformele asumate. mbasadorul Uniunii Europene, excelenţa sa Janis Mazeiks, a menţionat că noua guvernare a înregistrat progrese mari dar mai are mult de muncă. Reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei rămân principalele provocări ale actualei conduceri.

Excelenţa Sa JANIS MAZEIKS, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Eu aş vrea să menţionez câteva realizări politice cheie în ultimele câteva luni. Adoptarea Codului Vamal, modificarea Constituţiei, consolidarea independenţei sectorului judiciar. Şi foarte important, şi politic şi simbolic, ratificarea Convenţiei de la Istanbul.”

Într-un raport realizat de Institutul pentru politici şi reforme europene, se precizează că Republica Moldova înregistrează progrese în special în domeniile în care Uniunea Europeană a acordat sprijin financiar. Unul dintre acestea este şi Afacerile Interne.

IULIAN GROZA, director executiv, Institutul pentru Politici şi Reforme Europene: „Am văzut mai multe acţiuni comune care ţin de combaterea fraudelor financiare trans-naţionale, combaterea traficului de fiinţe umane, exploatarea migranţilor de muncă moldoveni peste hotare. Activitatea grupurilor criminale organizate transfrontaliere a continuat să reprezinte o provocare importantă, în special în ceea ce priveşte infracţiunile de contrabandă cu alcoole şi ţigarete.”

Totuşi, sunt încă multe capitole la care Guvernul are de muncit. Sistemul judiciar este considerat în continuare a fi unul din cele mai problematice sectoare din Republica Moldova.

Excelenţa Sa JANIS MAZEIKS, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Partea negativă. Noi aşteptam ca investigaţia fraudei bancare să fie continuată, astfel încât infractorii reali să fi duşi în faţa justiţiei şi ca activele să fie recuperate pe cât posibil. În ceea ce ţine de urmărirea penală, aceasta de facto rămâne a fi un test şi un punct de reper, care afectează reputaţie moldovenilor pe plan internaţional.”

Se aşteaptă progrese mare şi în lupta împotriva corupţiei.

IULIAN GROZA, director executiv, Institutul pentru Politici şi Reforme Europene: „Pe dimensiunea corupţiei, cred că cea mai mare remarcă aici, pe care o putem face, este că în pofida diferitor procese care au fost iniţiate, nu există o finalitate pe cazurile de rezonanţă de corupţie la nivel înalt şi fraudele financiare.”

În ultimii 10 ani, Uniunea Europeană a oferit Republicii Moldova peste un miliard de euro pentru derularea a peste 1000 de proiecte în diferite domenii. Doar în ultimii 2 ani, UE a oferit peste 500 de milioane de euro. Iar acestea sunt doar o parte dintre marile beneficii de care se pot bucura toţi cetăţenii Republicii Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI