Adrian Dupu: „Vizita oficială a şefului statului, Maia Sandu, confirmă calitatea excelentă a legăturilor dintre România şi R. Moldova”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Adrian Dupu: „Vizita oficială a şefului statului, Maia Sandu, confirmă calitatea excelentă a legăturilor dintre România şi R. Moldova”

Secretarul de stat al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova (DRRM), Adrian Dupu, a participat la vizita oficială a preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, la Palatul Victoria din Bucureşti, astăzi, 23 noiembrie 2021.

Prezent şi la semnarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice, secretarul de stat al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova (DRRM), Adrian Dupu, apreciază  susţinerea preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru continuarea proiectelor derulate între cele două state prin Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova. 

„De asemenea, vizita oficială a şefului statului, Maia Sandu, confirmă calitatea excelentă a legăturilor dintre România şi Republica Moldova, iar semnarea de astăzi a Acordului privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova poate reprezenta intensificarea colaborărilor la nivel academic. DRRM a angrenat deja o serie de instituţii de prestigiu din cele două ţări, iar rezultatele nu vor întârzia să apară”, declară secretarul de stat al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova, Adrian Dupu.  

Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova au semnat Acordul privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice. Semnarea a avut loc în prezenţa preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, şi a premierului României, Florin Cîţu.

Din partea Republicii Moldova Acordul a fost semnat de ministrul Educaţiei, Anatolie Topală, iar din partea României de către ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Guvernul României adoptase încă din 11 August 2021 un memorandum prin care îşi asuma semnarea acestui acord.

Astfel, cetăţenilor R. Moldova ar urma să le fie recunoscute, printre altele, diploma de absolvire a liceului, diploma de absolvire a învăţământului mediu general, diplomele de absolvire a colegiilor şi a şcolilor medicale de bază, cu o durată de minimum 3 ani.

De asemenea, se vor recunoaşte anumite diplome de nivel preuniversitar din Republica Moldova care nu intră în domeniul de aplicare ratione materiae al Acordului în vigoare şi a căror recunoaştere a fost solicitată în România, respectiv diploma de absolvire a liceului, diploma de absolvire a învăţământului mediu general, diplomele de absolvire a colegiilor şi a şcolilor medicale de bază, cu o durată de minimum 3 ani de studii, după absolvirea şcolii generale de 9 ani de studii.

În plus, se vor recunoaşte atestatele de studii medii de cultură generală din Republica Moldova eliberate înainte şi după 2011, studiile universitare de scurtă-durată cu studii din învăţământul terţiar non-universitar, precum şi diplomele şi certificatele obţinute la absolvirea studiilor postuniversitare, a studiilor de specializare postuniversitare şi a cursurilor de perfecţionare de nivel postuniversitar.

Similare
RECOMANDĂRI