Alegătorii din 15 localităţi din Republica Moldova sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi alege primarul
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Alegătorii din 15 localităţi din Republica Moldova sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi alege primarul

Duminică, 21 noiembrie, alegătorii din municipiul Bălţi şi din alte 14 localităţi îşi vor alege primarul. Secţiile de votare vor fi deschise de la ora 07.00 până la 21.00. Pentru cele 15 mandate de primar concurează 52 de candidaţi: 41 desemnaţi de partide politice şi 11 candidaţi independenţi. Cei mai mulţi candidaţi sunt la Bălţi, 11 la număr, dintre care unul este independent, transmite IPN.

În patru localităţi candidează câte patru pretendenţi la funcţia de primar. Este vorba despre comuna Hârtop, Cimişlia, orăşelul Cupcini, Edineţ, satul Palanca, Ştefan Vodă şi comuna Negurenii Vechi din Ungheni. În cinci localităţi, au fost înregistraţi câte trei candidaţi: satul Opaci, Căuşeni, satul Hlinaia, Edineţ, comuna Işcălău, Făleşti, satul Bălceana, Hânceşti, comuna Cneazevca, Leova.

În alte cinci localităţi, sunt câte doi concurenţi: comuna Ucrainca, Căuşeni, satul Călineşti, Făleşti, satul Pârliţa, Făleşti, comuna Camenca, Glodeni, satul Ştefăneşti din Ştefan Vodă. Potrivit datelor din Registrul de Stat al Alegătorilor, în cele 15 circumscripţii electorale sunt aşteptaţi la urne 130,4 mii cetăţeni cu drept de vot.

Pentru acest scrutin, Comisia Electorală Centrală a tipărit 131 de mii de buletine de vot. Pentru alegerea primarului municipiului Bălţi au fost tipărite 102 mii de buletine de vot, din care 52 de mii în limba română şi 50 de mii în limba rusă.

Alegătorii care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu se pot prezenta, în ziua alegerilor, în localul secţiei de votare, pot solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă, adică la locul aflării alegătorului. Cererile se fac în scris, până la ora 18.00 a zilei precedente votării. În ziua alegerilor, cererile pot fi făcute în scris până la ora 15.00, dacă se prezintă şi certificat medical.

În contextul stării de urgenţă în sănătate publică, în ziua alegerilor, până la ora 15.00, pot vota la locul aflării, fără obligaţia de a prezenta certificatul medical, doar alegătorii care manifestă simptome ale infecţiei COVID-19. Alegătorii care se pot prezenta la secţiile de votare vor veni cu pixul de acasă şi cu masca de protecţie şi cu actul de identitate cu fişa de însoţire.

Pentru observarea alegerilor CEC a acreditat 79 de observatori, iar organele ierarhic inferioare altele 104. De această dată, observatorii vor putea semnala încălcările comise în secţia de votare prin intermediul unei aplicaţii online, prin intermediul paginii observator.cec.md.

Aceste sesizări vor fi recepţionate şi examinate de către reprezentanţii organele electorale, fiindu-le oferite soluţii în cel mai operativ mod. În cadrul alegerilor locale noi din 21 noiembrie nu va fi admisă transportarea organizată a alegătorilor la secţiile de votare. În ziua alegerilor şi în ziua precedentă scrutinului agitaţia electorală este interzisă.

Similare
RECOMANDĂRI