Alegeri prezidenţiale 2019 candidaţi. Lista completă cu cei 14 candidaţi la prezidenţiale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Alegeri prezidenţiale 2019 candidaţi. Lista completă cu cei 14 candidaţi la prezidenţiale

Alegeri prezidenţiale 2019 candidaţi. Vă oferim toate informaţiile de care aveţi nevoie privind alegerile prezidenţiale din România de duminică, 10 noiembrie 2019.

Primul tur în cazul alegerilor prezidenţiale 2019 vor avea loc pe 10 noiembrie. În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu întruneşte majoritatea de voturi valabil exprimate ale alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente, se organizează al doilea tur de scrutin, în data de 24 noiembrie 2019, informează realitatea.net.

Pot vota cetăţenii români care au vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv.

Votarea începe duminică la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00. Prin excepţie, votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe în ziua de vineri, ora locală 12.00 şi se încheie la ora locală 21.00, iar în ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 7.00 şi se încheie la ora locală 21.00 (art. 44 din Legea 370/2004).

Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot îşi pot să exercita dreptul de vot până cel mult la ora 23.59 (art. 46 din Legea 370/2004).

Alegeri prezidenţiale 2019 candidaţi. Candidaţi

Ordinea în care cei 14 candidaţi apar pe buletinul de vot a fost stabilită de către Biroul Electoral Central (BEC) prin tragere la sorţi.

Klaus Iohannis
Primul este chiar preşedintele Klaus Iohannis, care îşi doreşte un al doilea mandat la Palatul Cotroceni. Este susţinut de PNL. Născut la Sibiu, are 60 de ani şi a absolvit Facultatea de Fizică de la Cluj. A fost profesor de fizică, iar apoi inspector şcolar. Vreme de 14 ani, între 2000 şi 2014, a fost primar al municipiului Sibiu. A câştigat primul mandat de preşedinte cu peste 6, 2 milioane de voturi, după o finală cu Victor Ponta.

Theodor Paleologu
Pe poziţia a doua a buletinului de vot găsim un fost ambasador în Danemarca şi Islanda. Theodor Paleologu, 46 de ani, a renunţat la diplomaţie pentru a intra în politică în 2008. A fost ales deputat de Bucureşti (PDL/PMP) şi a deţinut postul de ministru al Culturii timp de un an. A studiat Filosofia la Sorbona şi are un doctorat în ştiinţe politice la Universitatea Ludwig Maximilian din München. Este susţinut de PMP.

Dan Barna
Dan Barna, propus de alianţa USR – PLUS pentru funcţia de preşedinte, este pe poziţia a treia a buletinului de vot. Deputat şi preşedinte al Uniunii Salvaţi România, s-a născut în urmă cu 44 de ani la Sibiu şi este jurist de profesie. În 2016 a fost secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene în guvernul Cioloş.

Kelemen Hunor
Următorul candidat, pe poziţia a patra a buletinului de vot este liderul UDMR, Kelemen Hunor. Are 51 de ani şi este deputat din anul 2000. A fost ministru al Culturii în două rânduri. Kelemen Hunor are specializări în medicină veterinară, dar şi în filosofie. Este autorul unui roman şi a mai multor volume de poezie. Pentru activitatea literară a obţinut în anul 1995 Premiul Uniunii Scriitorilor.

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă este candidatul PSD la funcţia de preşedinte al României. A ajuns la conducerea Guvernul României în ianuarie 2018, iar din luna mai a acestui an a preluat conducerea PSD, după încarcerarea fostului lider, Liviu Dragnea. Viorica Dancilă a fost europarlamentar între 2009 şi 2018. Născută la Roşiorii de Vede, are 55 de ani, este absloventă a Institutului de Petrol şi Gaze din Ploieşti şi a fost inginer şi profesor de tehnologie.

Cătălin Ivan
Un alt fost europarlamentar, Cătălin Ivan este candidatul Partidului Alternativa pentru Demnitate Naţională (ADN). Cătălin Ivan, 40 de ani, este economist, iar cele două mandate din Parlamentul European le-a obţinut pe listele PSD.

Ninel Peia
Urmează pe buletinele de vot un fost deputat PSD, Ninel Peia, care candidează din partea partidului Neamul Românesc.

Sebastian-Constantin Popescu
Cel mai tânăr dintre candidaţi, Sebastian-Constantin Popescu, este reprezentantul partidului Noua Românie.

John Ion Banu
Pe poziţia a noua îl găsim pe John Ion Banu, fondatorul partidului Naţiunea Română.

Mircea Diaconu
Fostul actor Mircea Diaconu, susţinut de ALDE şi Pro România completează lista candidaţilor. Are 69 de ani şi a intrat în politică în 2008, când a fost ales senator pe listele PNL. Iar în 2012 a fost pentru câteva luni ministru al Culturii în cabinetul condus de Victor Ponta. În ultimii cinci ani a fost europarlamentar independent. Acum este susţinut de Pro România şi de ALDE.

Bogdan Stanoevici
Un alt actor şi director de circ, Bogdan Stanoevici, este candidatul independent aflat pe poziţia a 11-a a buletinului de vot. A fost ministru pentru românii de pretutindeni în guvernul Ponta.

Ramona Ioana Bruynseels
Ramona Ioana Bruynseels, 39 de ani, este candidata Partidul Puterii Umaniste din România. A absolvit Facultatea de Drept din Cluj şi are un masterat în managementul administraţiei publice la Şcoala de Guvernare John F. Kennedy, în cadrul Universităţii Harvard. A fost consilier de stat pentru mediul de afaceri în aparatul premierului Viorica Dăncilă.

Viorel Cataramă
Urmează cel mai bogat dintre candidaţi, cel puţin potrivit declaraţiilor de avere. Viorel Cataramă, 64 de ani, candidează susţinut de Partidul Dreapta Liberală, formaţiune pe care a înfiinţat-o după plecarea din Partidul Naţional Liberal. Este om de afaceri şi a fost senator PNL.

Alexandru Cumpănaşu
Lista este încheiată de Alexandru Cumpănaşu, unchiul Alexandrei Măceşanu, care a decis să candideze independent la Preşedinţie după tragedia de la Caracal în care nepoata sa a fost ucisă. Este preşedintele Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei şi preşedinte al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României.

Conform mai.gov.ro, la alegerile prezidenţiale 2019 nu au drept de vot: debilii sau alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.
Similare
RECOMANDĂRI