Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

1 noiembrie, ziua alegerilor prezidenţiale

Pandemia trece, dar fotoliul de preşedinte nu aşteaptă. În jumătate de an suntem aşteptaţi la urnele de vot să ne alegem noul preşedinte. Data propusă pentru scrutinul prezidenţial este 1 noiembrie, iar iniţiativa vine chiar de la cel care ocupă astăzi această funcţie - Igor Dodon.

A mers cam departe cu atribuţiile, spun deputaţii din opoziţia parlamentară pentru că prerogativa de a propune şi a numi ziua alegerilor este doar a Parlamentului, aşa că îi arată din deget şefului statului că ar putea pierde fotoliul înainte de termen.  La câteva ore de la anunţul şefului statului, deputaţii socialişti au şi prezentat un proiect de lege în acest sens.

„Am auzit mai multe voci, care încep să speculeze că noi vom încerca să amânăm alegerile pentru anul viitor sau să facem alte mişcări pentru a rămâne cât mai mult în funcţie. Pentru a scoate aceste speculaţii şi a da un mesaj clar societăţii am decis să propun Parlamentului, să numească prin hotărâre de Parlament, data de 1 noiembrie, ziua alegerilor prezidenţiale”, a spus Igor Dodon.

Chiar şi aşa, deputaţii din grupul PRO Moldova susţin că şeful statului, de fapt, urmăreşte tergiversarea scrutinului prezidenţial.

„Dar de ce aşa târziu? Înţeleg că prima duminică ar fi chiar 25 octombrie. Ce să mai pierdem timpul? Noi vrem mai repejor să scăpăm de dumneata de aceea eu zic pe 25 octombrie”, a spus Andrian Candu, lider Pro-Moldova.

De cealaltă parte, democraţii susţin termenul propus de preşedintele Dodon -1 noiembrie este cea mai bună data pentru un scrutin prezidenţial  

„Trebuie de luat în calcul că perioada electorală ar începe, de exemplu, la 1 septembrie. Stabilind-o la 25 octombrie acest lucru se extinde în perioada estivală, vacanţă, sărbătorile dedidate zilei Independenţei sau Zilei Limbii Române de aceea cumva bănuiesc că 1 noiembrie e o dată destul de bună”, a declarat NICOLAE CIUBUC, deputat PDM.

Între timp, cei de la PPDA şi Partidul ŞOR îl acuză pe preşedinte că îşi atribuie responsabilităţi care nu sunt în competenţa sa şi că visează prea mult la cel de-al doilea mandat.

„Noi considerăm că data alegerilor trebuie discutat de Parlament, fără interferenţe din partea actualului deţinător al mandatului pentru a exclude orice riscuri de imixtiune în activitatea organului legislativ suprem al ţării. Nu Dodon să stabileasca data ţinând cont de propriile interese”, a spus MARINA TAUBER, deputat Partidul ŞOR.

„Data alegerilor prezindenţiale e competenţa exclusivă a Parlamentului. Igor Dodon are dreptul la opinie exact aşa ca şi ceilalţi 3 milioane de cetăţeni. Am luat act de această opinie. Din punctul meu de vedere nu acest lucru e prioritar pentur Republica Moldova. Se vede că dânsul este preocupat cu al doilea mandat dar nu vorbeşte de situaţia din ţară”, a declarat ALEXANDRU SLUSARI, preşedintele fracţiunii PPDA.

Iar reprezentanţii PAS sunt de părere că data propusă se încadrează în prevederile Codului Electoral, însă există un alt dar... Cadrul legal e plin de lacune, mai susţin deputaţii.

„Este important să rezolvăm probleme de ordin legislativ aşa încât să nu mai existe ceea ce a fost în 2016, dacă vă aduceţi aminte. Foarte multe fraude. Curtea Constituţională a trimis 6 demersuri către Parlament pentru a remedia aceste lacune legislative”, a precizat SERGIU LITVINENCO, deputat PAS.

Conform legii, alegerile prezidenţiale pot avea loc în această toamnă, în intervalul dintre 23 octombrie – 23 noiembrie.
Similare
RECOMANDĂRI