Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Alegerile din 2019, noi provocări şi oportunităţi de cooperare Ucraina-Moldova-România

Pe lângă schimbările interne, alegerile din Republica Moldova, Ucraina şi România din 2019 ar putea aduce şi schimbări pe plan extern. Scenariile posibile, provocările şi oportunităţile de cooperare între cele trei ţări au fost analizate în cadrul unui studiu, prezentat astăzi de Asociaţia pentru Politică Externă.

Pentru că suntem în prag de alegeri, autorii studiului şi-au propus să analizeze principalii actori electorali, viziunea lor asupra politicilor interne şi externe, şi posibilele scenarii de după alegeri.

„Ţinând cont de intrarea în această cursă, atât a forţelor pro-europene, cât şi pro-ruse, consider că, în cazul victoriei unora sau altora, ne aşteaptă diverite provocări”, a declarat Natalia Stercul, directoare de programe Asociaţia pentru Politică Externă, Republica Moldova.

Alegerile parlamentare din Republica Moldova şi cele prezidenţiale din Ucraina şi România crează, astfel, un context vulnerabil în regiune.

„Trezeşte anumite valuri de populism în rândul unor politicieni. În al doilea rând, vorbim de un jucător din afară, este vorba de Federaţia Rusă, care este interesată de o asemenea turbulenţă. Şi în al treilea rând, vorbim de zonele necontrolate, atât din Republica Moldova, cât şi din Ucraina, care necesită a fi reintegrate”, a spus Serghei Gherasemciuc, vicepreşedinte al Consiliul pentru Politică Externă, Ucraina.

Reprezentanţii celor trei ţări au analizat provocările posibile, dar şi oportunităţile de colaborare dintre Republica Moldova, România şi Ucraina.

„Nu cred că aceste alegeri vor fi cruciale, dar eu consider că ele vor determina în mare parte planul de acţiuni de viitor şi contextul geopolitic se va păstra şi la scrutinele viitoare. De aceea este foarte importantă agenda, cum actorii politici vor juca această carte”, a mai adăugat  Natalia Stercul.

„Chiar dacă uneori mai mult la nivel declarativ, decât practic, ţările noastre vorbesc despre orientarea spre Uniunea Europeană. Mai mult de atât, avem un instrument clar, este vorba de Acordul de Asociere şi implementarea lui este foarte importantă”, a mai menţionat Serghei Gherasemciuc.

O altă oportunitate ar fi preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România, care ar putea promova anumite instrumente de colaborare pe acest segment.

„Cel puţin două instrumente: parteneriatul Estic şi Sinergia Mării Negre, care oferă oportunităţi solide pentru colaborare în format bilateral, trilateral şi regional. În afară de asta România şi Ucraina, România şi Republica Moldova pe de altă parte, chiar şi triunghiul sunt condamnate geografic şi geopolitic să colaboreze şi să depăşească temele sensibile de pe agendele bilaterale şi trilaterale şi să exploareze acese oportunităţi deosebite”, a afirmat Dorin Popescu, preşedinte al Asociaţiei Casa Mării Negre.

Autorii Studiul au elaborat şi un set de  recomandări menite să asigure o cooperare fructuoasă pe axa Republica Moldova-Ucraina-România.
Similare
RECOMANDĂRI