Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Alegerile parlamentare noi în patru circumscripţii vor costa circa 12 milioane de lei

Aproape 12 milioane de lei vor fi cheltuiţi pentru organizarea alegerilor parlamentare noi. Scrutinul va fi organizat în patru circumsripţii uninominale, la data de 20 octombrie 2019, concomitent cu alegerile locale generale. Este vorba de circumscripţiile în care au câştigat anterior Vlad Plahotniuc, Maia Sandu, Andrei Năstase şi Viorel Melnic. Parlamentari care, la scurt timp de la preluarea mandatelor de deputat, au renunţat la ele.

Alegeri parlamentare noi vor fi organizate în circumscripţiile uninominale Nisporeni, Chişinău, circumscripţia ce cuprinde raioanele regiunii transnistrene şi circumscriţia Europa Centrală şi de Vest. Pentru organizarea scrutinului sunt necesari 11 milioane 900 de mii de lei.

Cei mai mulţi bani vor fi cheltuiţi pentru organizarea alegerilor în Europa Centrală şi de Vest, circumscripţie câştigată de Maia Sandu. Ea a renunţat la mandat în favoarea funcţiei de premier.

Deşi alianţa de la guvernare, PSRM-ACUM a modificat codul electoral, trecând la sistemul proporţional de vot, alegerile parlamentare noi vor avea loc tot în baza sistemului mixt. Si asta pentru că, in baza sistemului mixt de vot, deputaţii care ulterior şi-au depus mandatele au ajuns în parlament.

46 de partide politice şi organizaţii social-politice au dreptul să participe la alegerile parlamentare noi din 20 octombrie, în cele paru circumscripţii electorale uninominale. Potrivit lui Maxim Lebedinschi, secretar general CEC, lista a fost furnizată de Agenţia Servicii Publice, car este responsabilă de monitorizarea acestor formaţiuni.
 
Similare
RECOMANDĂRI