Alexandru Slusari: „Pentru Federaţia Rusă nu există neutralitatea Republicii Moldova. Sau eşti vasal, sau eşti duşman"
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Alexandru Slusari: „Pentru Federaţia Rusă nu există neutralitatea Republicii Moldova. Sau eşti vasal, sau eşti duşman"

Pentru Federaţia Rusă nu există în spaţiul post sovietic ţările neutre. Sau trebuie să fii cu Federaţia Rusă tranşant, sau tu intri în tabăra duşmanilor, iar neutralitatea Republicii Moldova, pentru Federaţia Rusă, nu există. O opinie în acest sens a fost exprimată de către vicepreşedintele Platformei DA, Alexandru Slusari, în timpul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

"Eu am spus din start, după 24 februarie, oricum, cât n-ar fi R. Moldova de atentă, foarte atentă în mesaje, acţiuni şi prin această poziţionare a unui stat neutru, mai devreme sau mai târziu vom avea de confruntat furia Federaţiei Ruse în oarecare măsură. În primul rând, Federaţia Rusă nu recunoaşte neutralitatea R Moldova. Pentru Federaţia Rusă nu există în spaţiul post sovietic ţările neutre, sau trebuie să fii cu Federaţia Rusă tranşant, sau tu intri în tabăra duşmanilor. Noi am fost trataţi, începând cu anul 2000 când a venit Putin, ca vasali, şi mai ales după ce am avut preşedintele Dodon care a fost un vasal docil şi umil unui stat străin şi atitudinea lor nu s-a schimbat şi pentru mine era de aşteptat că mai devreme sau mai târziu, acest lucru se va produce şi noi cumva trebuie să conştientizăm acest fapt. Chiar şi decizia de a interzice panglica, dacă e să analizăm strict după cum e scris în Constituţie, ca stat neutru, tu încerci să elimini din agendă, din vocabularul statului orice semn de război: Z, Victorie, orice simbol care acum se asociază cu război, inclusiv şi panglica, mai ales că ea, nici pe departe, nu este simbolul victoriei şi a fost impusă în istoria contemporană a Rusiei. La moment, în situaţia actuală, când avem peste gard o agresiune militară, simţând tot mai tare consecinţele acestui război, eliminarea oricărui element de război pentru un stat neutru, dacă e să luăm după lege, după logică, politica juridică, istorică, este absolut argumentată. Pentru Federaţia Rusă nu există neutralitatea Republicii Moldova. Sau tu eşti vasal, sau tu eşti duşman", a spus în platoul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova vicepreşedintele Platformei DA, Alexandru Slusari.

Istoricul de la Bucureşti, Marius Diaconescu, susţine că interzicerea simbolurilor pro ruse prin lege pe teritoriul Republicii Moldova a fost doar un pretext al Federaţiei Ruse de a ameninţa Republica Moldova: "Panglica şi decretul prezidenţial este doar un pretext pentru că în permanenţă Rusia a monitorizat poziţia R Moldova faţă de acest conflict şi acum a avut ocazia să transmită o ameninţare directă fără echivoc, ceva de genul: Chisinau, stai cuminte, altfel eşti pe listă. Este evident că în cazul în care Odessa va fi ocupată de către Moscova, şansele ca R. Moldova să fie ferită de ocupaţia militară rusă sunt aproape zero. Într-adevăr, a fost un val de politicieni de rang înalt din aproape toată Uniunea Europeană, cred că niciodată în istoria R. Moldova în 30 de ani nu au fost atâţia oficiali europeni în Chişinău, care se străduie să transmită un mesaj Moscovei că ei vor să protejeze R. Moldova şi să păstreze pe traiectul pro european, însă Moscova are planurile sale: să controleze această zonă tocmai de a avea o armă în plus împotriva statelor NATO, România fiind stat membru NATO în acest moment. Aceste declaraţii sunt clar ţintite şi nu sunt pur întâmplătoare"

"Este vorba de un pretext. Rusia nu e interesată nici de istoria panglicii, nici de soarta etnicilor ruşi din jurul graniţelor ruse. Ceea ce doreşte Rusia este să se opună occidentalizării spaţiului post sovietic, fie că e vorba de Ucraina, de R. Moldova, Georgia, Belarus, acesta e motivul, de fapt, al acţiunii Rusiei. Rusia se opune direcţiei pe care aceste ţări democratice: Ucraina, R. Moldova, Georgia au adoptat-o spre vest şi occidentalizării acestor state. Orice semn ar da fiecare anumite conotaţii aparent istorice sau etnice, de fapt, se lovesc de acest punct sensibil al Moscovei de a recrea imperiul sovietic, sigur cu o altă denumire, şi acum ne putem aştepta ca regimul Putin, atât cât va mai dura, să facă tot ce e posibil nu numai pe cale politică, economică, dar şi militară, pentru a menţine controlul asupra spaţiului ex sovietic", a adăugat politologul român Valentin Naumescu.

"Sigur că R. Moldova e în vecinatatea unei zone de război, cu atât mai mult că are pe teritoriul ei provincia separatistă, regiunea transnistreană, unde se alfă trupe ale armatei ruse, poate fi un element suplimentar de insecuritate într-un moment foarte important al războiului în care se intră în a treia fază. Iată că acum Rusia începe o ofensivă majoră asupra oraşelor ucrainene din sud si sigur că pe acest fond extrem de tensionat, ne putem aştepta ca Rusia să desfăşoare acţiuni destabilizatoare, ostile, pentru că doreşte să-şi maximizeze poziţia în acest război şi pare să fie un război de totul sau nimic.

În acest moment cred că cel mai înţelept comportament politic al tuturor guvernelor din regiune este să ia în considerare toate opţiunile posibile. Nu se poate exclude niciun scenariu, nicio variantă şi, în special, variantele rele trebuie luate în considerare şi trebuie să ne pregătim pentru ce e mai rău. Este posibil ca Rusia să invoce diferite pretexte fie că nu se achită în ruble, fie că necesiătile interne nu mai pot lăsa Rusia să furnizeze, deci este posibil să ne aşteptăm la o astfel de măsură de natură economică, ea ţine, de fapt, de un război hibrid şi ne aşteptăm ca relaţia economică dintre Federaţia Rusă şi Europa, incluzând şi R. Moldova, să poată interveni întreruperi majore.

Este clar că în acest moment Rusia este disperată că aproape după două luni de la începutul invaziei în Ucraina, nu are susţinători în regiune, constată o solidalizare a Europei firească împotriva acţiunilor agresive ale armatei ruse şi consideră Republica Moldova ca fiind parte a Europei democratice, a Occidentului, care încearcă să îi stopeze acest proiect distopic de ocupare a Ucrainei. Nu aş fi liniştit nici în ceea ce priveşte R. Moldova, nici în ceea ce priveşte alte ţări din regiune. Situaţia este foarte gravă şi complicată în continuare", conchide Valentin Naumescu, preşedintele think tank-ului ICDE.

Ediţia emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.


 
Similare
RECOMANDĂRI