Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ambasadorul rus la Chişinău, convocat pentru noi explicaţii

Tensiunile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă cresc pe fondul declaraţiilor expansioniste lansate de Moscova. Ambasadorul rus la Chişinău a fost convocat pentru a doua oară în ultimele trei zile la ministerul de Externe. Lui Oleg Vasneţov i-a fost înmânată o notă de protest faţă de planurile anunţate de general rus Rustam Minnekaev care a declarat că Rusia ar urma să ocupe sudul Ucrainei, pentru a crea un coridor terestru spre regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

TELEFON DANIEL VODĂ purtător de cuvânt, Ministerul de Externe: "Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a luat act de declaraţiile reprezentantului Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse. În acest context, MAEIE a convocat ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova Oleg Vasneţov, căruia i-a fost exprimată îngrijorarea profundă faţă de afirmaţiile făcute de oficialul rus. MAEIE califică aceste declaraţii drept nefondate şi în contradicţie cu poziţia Federaţiei Ruse de susţinere a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării noastre, în frontierele recunoscute la nivel internaţional."

Totul a pornit de la declaraţiile generalul maior Rustam Minekaev, comandant adjunct al Districtului Militar Central care a anunţat că Rusia vrea un coridor terestru între Crimeea şi regiunea transnistreană. Tocmai acesta ar fi unul dintre obiectivele celei de-a doua etape a operaţiunii militare speciale, aşa cum numeşte Moscova războiul pornit împotriva Ucrainei. Minekaev a anunţat că în regiunea transnistreană ar exista acţiuni de reprimare a populaţiei vorbitoare de limbă rusă. Cu o reacţie la acest subiect a venit şi Biroul Politici de Reintegrare.

REACŢIA BIROULUI POLITICI DE REINTEGRARE: "În contextul unor mesaje lansate de unii responsabili militari ruşi, privind existenţa unor pretinse cazuri de încălcare a drepturilor vorbitorilor de limba rusă în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, Biroul Politici de Reintegrare declară că afirmaţii de acest gen sunt nu numai inacceptabile, dar şi neîntemeiate, întrucât conduc la sporirea tensiunii şi neîncrederii în societate."

Replicile Chişinăului nu s-au făcut însă auzite la Moscova. Ba chiar, vicepreşedintele Comisiei pentru Afaceri CSI din cadrul Dumei ruse, Viktor Vodolatsky a mers mai departe declarând că regiunea transnistreană ar fi de facto, teritoriu rus. El s-a arătat indignat şi de faptul că preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat că panglica Sfântul Gheorghe trebuie aruncată la "coşul de gunoi al istoriei". Între timp, Institutul pentru Studii de Război a anunţat într-un comunicat că e puţin probabil ca armata rusă să poată ocupa sudul Ucrainei pentru a-şi crea un coridor terestru către regiunea transnistreană. Presa pro Kremlin mai scrie că în prezent, în cadrul misiunii de menţinere a păcii sunt 402 militari ruşi, 492 de la Tiraspol, 395 de la Chişinău şi 10 observatori militari din Ucraina.
Similare
RECOMANDĂRI