Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Amendă-record pentru înţelegerile de cartel

A fost destructurat cel mai mare cartel agricol din Republica Moldova. Consiliul Concurenţei a dat o amendă administrative, în valoare de 91 de milioane de lei, la patru întreprinderi din domeniul fitosanitar. Este cea mai mare sancţiune aplicată vreodată în istoria Republicii Moldova.

EUGEN COZMULICI, şef Direcţie, Consiliul Concurenţei: CC a amendat întreprinderile cu suma de 91,3 de milioane lei maxim posibil conform legii.

Potrivit anchetei realizate de Consiliul Concurenţei, cele patru întreprinderi aveau acorduri de cartel. Cu alte cuvinte, se înţelegeau şi fixau preţurile de vânzare şi stabileau condiţiile de comercializare a produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor pe teritoriul Republicii Moldova. S-a constat că aceleaşi produse sunt vândute în România şi Ucraina la preţuri mai mici chiar şi cu 40%.

EUGEN COZMULICI, şef Direcţie, Consiliul Concurenţei: Cifra de afaceri şi activele au crescut cu sute de milioane de lei până la dublare pe parcursul ultimilor 5 ani, în timp ce producătorii agricoli nu au devenit mai bogaţi. Ba mai mult, consumatorii cumpără produse la preţuri mai înalte, iar cele autohtonne devin tot mai putin competitive pe pieţele externe.

Consiliul Concurenţei a stabilit că valoarea prejudiciului adus statutului în urma înţelegerilor de cartel, creat pe parcursul anilior 2015-2020, este de circa 190 de milioane de lei.
Similare
RECOMANDĂRI