Andrei Năstase: Asumarea de către Guvern a reformei Procuraturii este pe deplin justificată
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Andrei Năstase: Asumarea de către Guvern a reformei Procuraturii este pe deplin justificată

Viceprim-ministrul Guvernului şi ministrul de Interne Andrei Năstase spune, a doua zi după întâmplările din domeniul justiţiei, că asumarea de către Guvern a reformei Procuraturii este pe deplin justificată.

Într-un mesaj pe o reţea de socializare, Năstase spune că în alte condiţii, ale unui stat în care dăinuie normalitatea democratică, probabil că ar fi dat o altă apreciere unui asemenea demers.

„Însă suntem departe de acest deziderat al unui stat de drept şi al unei democraţii consolidate. Astfel, măsura pe care ne-am asumat-o este pe deplin justificată, fiind unicul mod prin care ne putem asigura că vom răspunde aşteptărilor cetăţenilor”, scrie ministrul pe Facebook.

„Să nu uităm că acest Guvern a fost votat de acelaşi Parlament care a adoptat şi Hotărârea privind starea de captivitate a statului nostru şi necesitatea de dezoligarhizare. O hotărâre pe a cărei aplicare imediată am insistat chiar de la adoptare şi voi insista şi în continuare. Pentru că de deoligarhizare avem nevoie, nu de reoligarhizare”, se mai arată în mesajul acestuia.

TVR MOLDOVA aminteşte că ieri, ministrul Justiţiei a anunţat că, rezultatele concursului de preselectare a candidaţilor la funcţia de procuror general vor fi anulate, din cauza că un membru al comisiei a votat disproporţionat, defavorizând vizibil unii candidaţi, dar şi din cauza că după anunţarea rezultatelor au apărut noi informaţii despre unii candidaţi.

Drept urmare, Guvernul, prin asumare de răspundere, a aprobat un proiect de modificare a Legii cu privire la Procuratură. Modificările prevăd ca prim-ministrul să delecteze cel puţin doi candidaţi şi să-i propună Consiliului Superior al Procurorilor.

Partenerul de coaliţie, PSRM, a declarat că este categoric împotriva acestei modificări, subliniind că, prin acest pas, Maia Sandu „încearcă sa provoace deliberat căderea Guvernului”.

Conform normelor legale, dacă în termen de 3 zile nu se înregistrează o moţiune de cenzură în Parlament, proiectul devine lege şi intră în vigoare. Dacă se înregistrează moţiunea de cenzură, aceasta trebuie dezbătută în Parlament cu maximă celeritate şi, în caz că moţiunea de cenzură are susţinerea a cel puţin 51 de deputaţi, Guvernul cade.

Astăzi, preşedintele Igor Dodon a anunţat că invită mâine, deputaţii PAS şi deputaţii PPDA la discuţii.

Dodon: Sunt două scenarii - ori cade Guvernul în următoarele 72 de ore, ori nu. Eu îmi doresc ca majoritatea să continue

Olesea Stamate: Dacă reforma justiţiei nu e posibilă, atunci coaliţia de guvernare nu mai are sens

Similare
RECOMANDĂRI