Andrei Năstase despre un eventual verdict al CCM: Un preşedinte este obligat să caute soluţii
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Andrei Năstase despre un eventual verdict al CCM: Un preşedinte este obligat să caute soluţii

Preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase, spune că într-un stat european, Curtea Constituţională ar da câştig de cauză Parlamentului în cazul sesizării şefului statului privind constatarea circumstanţelor dizolvării Legislativului. Andrei Năstase spune că preşedintele Sandu ar fi ignorat soluţiile prezentate de deputaţi pentru depăşirea crizei politice, iar acest lucru poate servi drept temei pentru a păstra funcţionalitatea Legislativului.

Andrei Năstase spune că verdictul Curţii Constituţionale la sesizarea depusă de Maia Sandu privind dizolvarea Parlamentului ar fi previzibil într-un stat cu o democraţie veritabilă. Liderul Platformei DA spune că şefului statului ar fi respins propunerile parlamentului de depăşire a crizei politice.

„Dacă speţa în cauză s-ar discuta într-un stat european, verdictul ar fi să se meargă înapoi în Parlament. Dacă s-ar judeca în lumea civilizată, Curtea Constituţională ar spune că un preşedinte este obligat să caute soluţii pentru ţară şi atât timp cât un parlament oferă aceste soluţii, trebuie să le accepţi. Dacă acel parlament nu le oferă, trebuie să mergi la anticipate”, a spus Andrei Năstase în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune.

Andrei Năstase spune că mizează pe independenţa magistraţilor Curţii Constituţionale şi speră că aceştia nu sunt supuşi presiunilor din partea politicienilor sau a factorului extern.

„Această speţă este foarte simplă, având în vedere Constituţia, hotărârile Curţii, dar cel mai important, având în vedere realitatea. E atât de simplă speţa, încât nu e nevoie de prea mult efort pentru a fi soluţionată. Mesajul pe care l-am transmis, atunci când am avut posibilitatea să influenţez componenţa Curţii, a fost să existe legalitate şi independenţă de factorul politic şi de factorul extern”, a mai spus  Andrei Năstase.

După sesizarea preşedintelui Sandu la Curtea Constituţională privind constatarea circumstanţelor dizolvării Parlamentului şi socialiştii au depus o sesizare la Curte. Deputaţii PSRM cer magistraţilor Înaltei Instanţe să nu permită dizolvarea Legislativului, menţionând că nu există temei pentru acest lucru, Legislativul fiind funcţional prin prezenţa unei majorităţi parlamentare.
Similare
RECOMANDĂRI