CCM a respins sesizarea PSRM privind constituţionalitatea primului decret de desemnare a Nataliei Gavriliţă la funcţia de prim-ministru
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

CCM a respins sesizarea PSRM privind constituţionalitatea primului decret de desemnare a Nataliei Gavriliţă la funcţia de prim-ministru

Curtea Constituţională a respins examinarea sesizării depusă de PSRM în care se cerea declararea drept neconstituţional a decretului prin care Maia Sandu a înaintat-o pe Natalia Gavriliţă la funcţia de prim-ministru.

„Se declară inadmisibilă sesizarea pentru controlul constituţionalităţii Decretului Preşedintelui Republicii nr. 25-IX din 27 ianuarie 2021 privind desemnarea candidatului pentru funcţia de Primministru, depusă de dnii Vasile Bolea şi Alexandr Suhodolski, deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova”, se arată în decizia Curţii Constituţionale. 

„În baza Decretului contestat, dna Natalia Gavriliţa a solicitat votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului (a se vedea § 6 supra). Pe 11 februarie 2021, Parlamentul a examinat solicitarea candidatului la funcţia de Primministru şi nu a susţinut-o (a se vedea §§ 7 şi 10 supra). Astfel, prin respingerea solicitării de învestitură a Guvernului, Decretul contestat s-a consumat. În jurisprudenţa sa, Curtea a statuat că actele consumate nu pot fi supuse controlului de constituţionalitate (a se vedea HCC nr. 13 din 21 mai 2020, § 38; DCC nr. 94 din 21 septembrie 2017, § 37)”, a argumentat Curtea Constituţională. 
Similare
RECOMANDĂRI