Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ce spun experţii în drept constituţional despre decizia preşedintelui de a-l desemna pe Igor Grosu pentru funcţia de premier

Experţii în Drept Constituţional spun că decizia preşedintelui de a-l desemna pe Igor Grosu pentru funcţia de premier este perfect constituţională şi a fost făcută cu respectarea legii. Experţii mai spun că noul candidat are şanse de 50% să fie votat de plenul Parlamentului. Ei au anticipat că socialiştii se vor adresa Curţii Constituţionale dar cred că judecătorii nu le vor da dreptate.

Expertul în drept constituţional, Teodor Cârnaţ, spune că preşedintele Maia Sandu a avut dreptul să înainteze un candidat după ce Mariana Durleşteanu şi-a anunţat retragerea.

TEODOR CÂRNAŢ, expert în drept constitutional: "Dacă refuză candidatul atunci majoritatea parlamentară formalizată se egalează cu 0. Fiindcă tu formezi majoritatea în favoarea unui candidat. Dispare candidatul – dispare şi majoritatea. De aici, doamna Sandu a chibzuit şi l-a înainat pe Igor Grosu. Din punct de vedere al constituţiei a fost respectat tot ce e scris în actele fundamentale". 

Nu asta cred însă socialiştii care au şi anunţat că, mâine, majoritatea parlamentară va propune un alt candidat. Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, spune că dacă ajungem în această situaţie atunci lucrurile se vor complica şi se va isca o nouă dispută instituţională. În acest caz, decizia finală va veni de la magistraţii Curţii Constituţionale. 

ALEXANDRU TĂNASE, fost preşedinte al Curţii Constituţionale: "Va avea în faţă 2 opţiuni. Va exista un decret al domnului Grosu care este deja un act juridic semnat şi va mai exista altul de formalizare a unei majorităţi care e gata să sprijine alt candidat. Şi atunci vom asista la un conflict între 2 opţiuni, un act care deja există şi voinţa Parlamentului care totuşi are valenţă constituţională".

Unii experţi cred că Igor Grosu are şanse mari şi poate trece testul Parlamentului. De aceea, el ar trebui să-şi formeze o echipă guvernamentală puternică în eventualitatea în care va ajunge premier.

TEODOR CÂRNAŢ, expert în drept constitutional: "Nu este exclus ca domnul Grosu să se prezinte în Parlament pe 23 martie - termenul limită. Parlamentul va fi pus în situaţia: ori acordaţi vot de încredere Guvernului Grosu, ori de acum plecaţi la anticipate ca să nu mai dea lor un moment de respiro".  

Cât despre intenţia socialiştilor de a sesiza Curtea Constituţională privind legalitatea decretului de desemnare a lui Igor Grosu la funcţia de premier, Alexandru Tănase susţine că verdictul se va da ţinându-se cont de mai multe circumstanţe. 

ALEXANDRU TĂNASE, fost preşedinte al Curţii Constituţionale: "Dacă într-adevăr s-a desemnat un candidat care realmente se doreşte a fi învestit şi să guverneze, nu este exclus că în acest caz CC va fi de partea preşedintelui. Ori în cazul în care va fi acesta un exerciţiu butaforic, formal cum a fost cu Gavriliţa nu putem exclude că CC ar constata că a avut loc o manipulare". 

Reamintim că Igor Grosu este al doilea candidat desemnat de preşedintele Republicii Moldova la funcţia de premier. Primul a fost Natalia Gavrilişa, fost ministru de Finanţelor in Guvernul Sandu. Ea nu a primit nici un vot de încredere de la deputaţi. În cazul în care istoria se va repeta şi în privinţa lui Igor Grosu, atunci se va consuma şi cea de a doua tentativă de învestire a unui Guvern. Astfel se îndeplinesc toate condiţiile constituţionale pentru declanşarea alegerilor parlamentare anticipate.
Similare
RECOMANDĂRI