Cine sunt cei cinci candidaţi propuşi de PAS la funcţia de membri ai Comisiei Electorale Centrale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cine sunt cei cinci candidaţi propuşi de PAS la funcţia de membri ai Comisiei Electorale Centrale

Angela Caraman, Alexandru Berlinschi, Ludmila Lupaşco, Sergiu Gurduza, Sergiu Musteaţă, sunt candidaţii propuşi de „Partidul Acţiune şi Solidaritate” la funcţia de membri ai Comisiei Electorale Centrale (CEC), a declarat pentru Ziarul de Gardă purtătoarea de cuvânt a fracţiunii „PAS”, Adriana Vlas.

Angela Caraman are experienţă în administraţia publică locală şi centrală: Pretura sectorului Centru, Comisia Electorală Centrală, Primăria satului Ghidighici, trainer în domeniul electoral. Caraman a fost formator la Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE), scrie Ziarul de Gardă.

Alexandru Berlinschi este şeful Departamentului de Management Electoral al CEC. Ludmila Lupaşco a fost şefa Aparatului CEC.

Sergiu Gurduza este fost membru al CEC. Acum, Gurduza este unul dintre consilierii preşedintelui Parlamentului, Igor Grosu. Din 2012 este director executiv al asociaţiei „Centrul de Consultanţă Legislativă”. A fost viceministru al Justiţiei, dar şi secretar şi membru al Comisiei guvernamentale pentru selectarea candidaţilor la funcţia de judecător la Curtea Constituţională din partea Guvernului.

Alexandru Musteaţă este directorul departamentului „Buna Guvernare” din cadrul Fundaţiei Soros-Moldova.

Mandatul membrilor CEC a expirat în iunie curent, atunci când în R. Moldova se desfăşura campania electorală pentru parlamentarele din 11 iulie. Potrivit Codul electoral, în cazul în care mandatul CEC expiră în cursul perioadei electorale, acesta se prelungeşte, de drept pînă la finele acestei perioade şi intrarea ulterioară în funcţie a noilor membri, dar cu cel mult 90 de zile.

Pe 16 iulie 2019, Parlamentul i-a desemnat şi confirmat în funcţie trei membri noi ai CEC: Maxim Lebedinschi, unul dintre consilierii lui Igor Dodon, Dumitru Pavel, avocatul lui Andrei Năstase şi Dorin Cimil, avocat şi conferenţiar universitar.

Trei fotolii de membru CEC au rămas vacante după ce, pe rând, membrul CEC Iurie Ciocan, preşedinta CEC Alina Russu, şi vicepreşedinta instituţiei, Rodica Ciubotaru, şi-au dat demisia, invocând drept motiv modificarea legislaţiei privind statutul membrilor CEC.

CEC este constituită din 9 membri. Un membru este desemnat de preşedinta R.Moldova, iar ceilalţi 8 – de Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei

Similare
RECOMANDĂRI