Cooperarea R. Moldova cu UE în domeniul transporturilor, discutată de Preşedintele Maia Sandu şi Comisarul Adina Vălean
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cooperarea R. Moldova cu UE în domeniul transporturilor, discutată de Preşedintele Maia Sandu şi Comisarul Adina Vălean

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut astăzi o întrevedere cu Adina Vălean, Comisarul European pentru Transporturi. Printre subiectele-cheie abordate se numără proiectele de infrastructură de pe agenda UE - R. Moldova, consolidarea conectivităţii transportului la sistemul european şi asistenţa de care R. Moldova are nevoie pentru a răspunde la problemele imediate cu care se confruntă cetăţenii.

Şeful statului a menţionat că Republica Moldova îşi doreşte un format de cooperare mai ambiţios pentru transporturi la nivel bilateral, dar şi regional, care să răspundă nevoilor ţării şi să completeze eforturile naţionale. Interesul R. Moldova e să extindă şi să aprofundeze cooperarea cu UE în domeniu, inclusiv în ceea ce priveşte siguranţa aeriană, securitatea maritimă şi mobilitatea durabilă. Discuţia a vizat şi modul în care poate fi realizată conexiunea eficientă a R. Moldova la sistemul european, prin crearea unor coridoare strategice de transport. În context, Preşedintele Maia Sandu a subliniat, ca priorităţi, dezvoltarea şi reabilitarea continuă, la standarde europene a reţelei de drumuri naţionale, investiţiile în infrastructura energetică şi digitalizarea.

La finalul întrevederii, Preşedintele Maia Sandu i-a mulţumit Comisarului Vălean pentru sprijinul acordat de UE în consolidarea rezilienţei Republicii Moldova faţă de provocările curente, inclusiv în acţiunile de diversificare a surselor şi rutelor de aprovizionare cu energie. De asemenea, şeful statului şi-a exprimat determinarea ca autorităţile naţionale să valorifice cât mai eficient asistenţa UE de care beneficiază.

Similare
RECOMANDĂRI