Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cu un pas mai aproape de România şi de comunitatea europeană. Acestea sunt scopurile principale ale celor două acorduri semnate la Bucureşti de Nicu Popescu Anatolie Topală

Cu un pas mai aproape de România şi de comunitatea europeană. Acestea sunt scopurile principale ale celor două acorduri semnate ieri la Bucureşti de ministrul de externe, Nicu Popescu şi ministrul educaţiei, Anatolie Topală. Documentele conţin o serie de priorităţi care se vor materializa în programe concrete.

Acordul semnat între ministerele Edcaţiei de la Chişinău şi Bucureşti va permite recunoaşterea reciprocă a diplomelor, a certificatelor şi titlurilor ştiinţifice. Actul reglementează inclusiv recunoaşterea reciprocă a actelor de studii obţinute până la aderarea Republicii Moldova la Procesul de la Bologna.

ANATOLIE TOPALĂ, ministrul Educaţiei şi Cercetării: „Un element foarte aşteptat de cetăţenii noştri este recunoaşterea actelor de studii medii de 10, 11 ani care vor permite inclusiv la accesul studiilor superioare în România. Acestea se echivalează cu diploma de bac din România şi vizează un număr mare de cetăţeni. 10,42.”

În scurt timp, urmează să mai fie semnate două acorduri, pentru perioada 2021-2025, care preved creşterea numărului de burse şi alte posibilităţi de colaborare în procesul educaţional. Cât despre Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare Republica Moldova şi România, ministrul de externe confirmă că este un document amplu. Sunt incluse proiecte ce ţin de interconexiunea energetică, infrastructura de transport, comunicaţii şi securitate cibernetică, cooperarea regională, educaţie, cultură, sănătate, agricultură şi nu în ultimul rând reforma justiţiei.

NICU POPESCU, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene: „Este un pas foarte important pentru aspiraţia noastră cu România care ancorează RM în spaţiul european. Toate aceste proiecte ne permit să fortificăm parteneriatul bilateral şi aprofundarea integrarea europeană a ţării noastre.”

Toate acţiunile stipulate în Foaia de parcurs vor fi în atenţia autorităţilor şi la următoarea şedinţă comună ale Guvernelor de la Chişinău şi Bucureşti.
Similare
RECOMANDĂRI