Curtea Constituţională: Termenul de formare a unui nou Guvern a expirat pe 7 iunie
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Curtea Constituţională: Termenul de formare a unui nou Guvern a expirat pe 7 iunie

Curtea Constituţională a anunţat că ieri, 7 iunie, a expirat termenul legal în care Parlamentul, care a fost ales la 24 februarie, ar fi putut să formeze Guvernul. Parlamentul urmează să fie dizolvat în termen de 3 luni (90 de zile) de la validarea alegerilor.

Curtea menţionează că vine cu aceste precizări la solicitarea mass-mediei cu privire la explicarea datei limită de formare a Guvernului, ca urmare a hotărârii de ieri, prin care a fost declarată inadmisibilă sesizarea şefului statului.

Potrivit Curţii Constituţionale, întrebarea pusă de Preşedintele Republicii Moldova a fost deja obiectul unei interpretări oficiale anterioare a prevederilor constituţionale în discuţie şi din care considerente, sesizarea a fost declarată inadmisibilă.

Potrivit unui comunicat de presă al Curţii Constituţionale, „reieşind din prevederile constituţionale, Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a X-a, trebuia să încheie formarea Guvernului până la data de 7 iunie 2019, inclusiv”.

Cu toate acestea, mai mulţi deputaţi şi jurişti susţin că în Constituţie este indicat termenul de trei luni şi nu de 90 de zile. Astfel, deputaţii mai au la dispoziţie ziua de astăzi pentru a decide formarea unui nou Guvern.

Similare
RECOMANDĂRI