De ce are nevoie Republica Moldova pentru a fi alături de UE? Nicu Popescu, despre rezultatele participării la Summitul Parteneriatului Estic
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

De ce are nevoie Republica Moldova pentru a fi alături de UE? Nicu Popescu, despre rezultatele participării la Summitul Parteneriatului Estic

„Succesul vizitei de la Bruxelles şi participarea împreună cu preşedintele Maia Sandu la Summit-ul Parteneriatului Estic mi-a confirmat faptul că pentru a putea fi alături de Uniunea Europeană, Republica Moldova are nevoie în principal de trei lucruri: să dovedim că putem fi de încredere, să generăm proiecte şi să fim capabili să le ducem la îndeplinire”, susţine vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, după ce a participat în data de 14 şi 15 decembrie la cel de-al şaselea Summit al Parteneriatului Estic (PaE).

Nicu Popescu susţine că Republica Moldova, în cadrul acestui Summit, a primit sprijinul deplin al UE pentru procesele de reformă esenţiale pentru parteneriatul viitor care va răspunde aşteptărilor cetăţenilor: locuri de muncă, creştere economică şi coeziune socială.

Liderii Parteneriatului Estic au adoptat Declaraţia comună a Summit-ului Parteneriatului Estic (PaE) prin care a fost reafirmat angajamentul comun de a susţine valorile fundamentale cu privire la consolidarea democraţiei şi a statului de drept, protejarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, promovarea egalităţii de gen, promovarea societăţilor incluzive asigurând respectarea deplină a principiilor şi normelor dreptului internaţional, sprijinul pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială în cadrul graniţelor recunoscute internaţional a tuturor partenerilor estici.

 „Efortul de reformă promovat consecvent de Guvernul Republicii Moldova include şi ambiţia de a ne alătura strategiei de transformare digitală, eforturilor de protejare a mediului şi de a privi în aceeaşi direcţie”, declară vicepremierul.


Nicu Popescu a mai subliniat că Republica Moldova, împreună cu UE va explora opţiunile de consolidare a cooperării sectoriale, inclusiv în domeniul tranziţiei verzi şi digitale, securităţii energetice, justiţiei şi afacerilor interne, comunicării strategice şi sănătăţii. 

În Declaraţia comună semnată de statele participante la Summitul Parteneriatului Estic se regăseşte iniţiativa orientată spre cetăţean care vizează reducerea tarifelor de roaming între UE şi statele partenere, inclusiv Republica Moldova.

„Acordul regional între 6 state partenere – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina a fost negociat. Acum se desfăşoară procedurile interne pentru semnarea acestuia. Ţara noastră deja şi-a îndeplinit procedurile interne respective”, susţine Nicu Popescu.

De asemenea, vicepremierul salută disponibilitatea UE de a sprijini eforturile depuse de ţările partenere interesate, inclusiv Republica Moldova, în vederea îndeplinirii criteriilor de aderare la Zona unică de plăţi în euro (SEPA).

La 15 decembrie 2021, alături de şefii de state şi guverne ai Armeniei, Azerbaidjanului, Georgiei şi Ucrainei, de liderii statelor membre UE, precum şi de reprezentanţii instituţiilor Uniunii Europene, Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a adoptat Declaraţia comună a Summitului Parteneriatului Estic (PaE). 


„Am subliniat din nou faptul că statele din Trio Asociat, Moldova, Georgia şi Ucraina, promovează ireversibilitatea parcursului european ancorate în aspiraţiile şi identitatea europeană a popoarelor noastre, menite să consolideze cooperarea în vederea integrării europene.
Rămânem angajaţi în continuarea dezvoltării strategice a Parteneriatului Estic în conformitate cu principiile diferenţierii şi a incluziunii. Ne-am reafirmat în cadrul Summit-ului angajamentul ferm de a consolida în continuare asocierea politică şi integrarea economică a ţărilor din Trio Asociat cu Uniunea Europeană, inclusiv prin continuarea cooperării strânse pentru a consolida statul de drept şi a avansa reformele pentru a îndeplini criteriile de la Copenhaga. Am reamintit că potrivit Tratatul privind Uniunea Europeană orice stat european care respectă valorile menţionate la articolul 2 şi se angajează să le promoveze poate solicita să devină membru al Uniunii Europene”, declară Nicu Popescu.

Tot ieri, a fost semnată Scrisoarea de intenţie privind disponibilitatea BEI de a acorda un împrumut de până la 150 de milioane de euro pentru Proiectul „Moldova Drumuri IV”, Acordul de finanţare „Contractul de consolidare a statului şi rezilienţei pentru Republica Moldova”, dar şi documentele ce confirmă încheierea acordurilor necesare pentru implementarea proiectului „Eficienţa energetică a Republicii Moldova”.

Similare
RECOMANDĂRI