Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Deputaţi: Formatul 5+2, complet ineficient

Unii deputaţii ai Parlamentului de la Chişinău au declarat în timpul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova că Formatul 5+2 de soluţionare a diferendului transnistrean este unul complet ineficient şi n-a adus niciun progres în procesul de reintegrare a Republicii Moldova. Şi reprezentanţii societăţii civile susţin că practicile vicioase din stânga Nistrului se răspândesc cu rapiditate şi în drepta Nistrului.

În timpul emisiunii Punctul pe Azi, deputatul PAS, Oazu Nantoi a susţinut că  politica paşilor mici, promovată de autorităţi, este una ineficientă, iar formatul de negocieri 5+2 are menirea doar să menţină un conflict îngheţat la Nistru.

OAZU NANTOI, deputat PAS: Pe durata acestui format nu a fost obţinut niciun progres pentru Republica Moldova, în schimb au fost făcute nenumărate cedări, cee ace numiţi politica paşilor mici, în detrimentul suveranităţii RM şi în favoarea consolidării regimului anticonstituţional din stânga Nistrului.

Critici la adresa aşa-zisei politici a paşilor mici au adus şi deputaţii Platformei DA.

CHIRIL MOŢPAN, deputat Platforma DA: R. Moldova a cedat pas cu pas regimului de la Tiraspol de fiecare dată când a putut şi când nu a putut, a fost adesea impusă. Aş menţiona aici şi rolul nesemnficativ al misiunii OSCE în RM. Politica paşilor mici înseamnă de fapt cedare permanentă poftelor celor de la Tiraspol.

În acelaşi timp, reprezentanţii PromoLex, organizaţie care militează pentru respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, spun că practicile de încălcare a drepturilor omului şi nerespectare a libertărilor fundamentale sunt preluate şi în drepta Nistrului.

ION MANOLE, director Promo-Lex: În cazul în care ei vor fi nevoiţi să fugă din acest teritoriu, nu vor fi ajutaţi de către noi ca societate sau ca stat, riscăm să transnistrizăm Republica Moldova. pentru că aceste prectici negative se răspândesc foarte rapid şi foarte multe sunt preluate de autorităţile constituţionale.

Ieri s-au împlinit 29 de ani de la declanşarea războiului moldo-rus. Deşi a durat doar câteva luni, conflictul armat de pe Nistru a luat viaţa a sute de oameni şi a divizat Republica Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI