Dinu Plângău: Controlul parlamentar există pentru a da posibilitatea deputaţilor să vegheze asupra respectării legii, nu de a subordona politic instituţiile statului
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Dinu Plângău: Controlul parlamentar există pentru a da posibilitatea deputaţilor să vegheze asupra respectării legii, nu de a subordona politic instituţiile statului

Mecanismul de control parlamentar există pentru a da posibilitatea deputaţilor să vegheze asupra respectării legii şi nu de a subordona politic instituţiile statului. Declaraţia a fost făcută de liderul Platformei DA, Dinu Plângău, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova. În context, şi fostul vicepreşedinte al Parlamentului, Iurie Ţap, susţine că este nevoie de o monitorizare a legii sau de modificare a acesteia acolo unde este necesar.

„Acest mecanism de control parlamentar există pentru a da posibilitatea deputaţilor din Parlamentul Republicii Moldova să vegheze asupra respectării legii în cazul în care trebuie să funcţioneze aceste instituţii. Şi dacă ele nu şi-au respectat obligaţiunile de serviciu o anumită perioadă evident trebuie să urmeze consecinţele de rigoare. Şi noi avem foarte multe instituţii şi în momentul de faţă, uitaţi-vă, vă ofer cel mai elocvent exemplu. Noi avem două instituţii de reglementare, este vorba de Agenţia Naţională pentru Reglementare Energetică (ANRE) şi Consiliul Concurenţei şi până astăzi de şase sau şapte ori au fost majorate preţurile la carburanţi. În cazul de faţă înţelegem că este vorba despre o înţelegere de cartel. Cum poţi să laşi nişte funcţionari în funcţie în condiţiile în care preţurile cresc în fiecare zi, nu există nicio predictibilitate în acest sens. Este clar că este nevoie de un control parlamenta şi nu de subordonarea politică”, a declarat liderul Platformei DA, Dinu Plângău. 

În context, fostul vicepreşedinte al Parlamentului, Iurie Ţap, spune că prezentarea rapoartelor de activitate a instituţiilor de stat în plenul Legislativului reprezntă o monitorizare a implementării legilor în stat, iar la necesitate, acestea să fie modificate astfel încât instituţiile respecttive să îşi poată face munca cât mai bine.

„Parlamentul trebuie să vegheze respectarea legilor şi atunci când toate autorităţile independente, chiar şi CSM-ul reprezintă raportul în Parlament, doar că nu de subordonare, dar despre starea lucrurilor în domeniu. Iată de ce toate aceste autorităţi reprezintă rapoarte, doar că Parlamntul trebuie să audieze aceste rapoarte şi în baza legilor respective să motiveze şi să demonstreze că Consiliul Concurenţei sau ANRE-ul nu şi-au făcut bine munca. Poate legea nu e bună, modificată legea”, a declarat Iurie Ţap în platoul TVR Moldova. 

Amintim că, ANRE, Centrul Naţional Anticorupţie a procurorul general, Alexandr Stoianoglo, dar şi alte instituţii vor fi supuse unui control parlamentar în care activitatea acestora va fi evaluată. În cazul unei evaluări nesatisfăcătoare, conducerea acestor instituţii este demisă.
Similare
RECOMANDĂRI