Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

După Dodon, şi Chicu se împotriveşte votării legii ONG-urilor. Opoziţia: PSRM a înaintat un singur amendament la acest proiect

După preşedintele Igor Dodon şi prim-ministrul Ion Chicu se împotriveşte votării legii ONG-urilor. Premierul acuză opoziţia parlamentară că ar dori să facă rău Republicii Moldova, prin intermediul acestui proiect de lege. În replică, lui Chicu i se reproşează că face jocul socialiştilor pentru ca Igor Dodon să poată fi finanţat de fundaţia soţiei sale, Galina Dodon, în campania pentru prezidenţiale. Votarea legii ONG-urilor este cerută şi de Uniunea Europeană pentru a debloca ajutorul macrofinanciar.

După ce a fost votat în prima lectură acum doi ani, proiectul legii ONG-urilor stârneşte, în continuare, controverse, iar adoptarea lui în lectură finală este amânată la nesfârşit. Guvernarea şi opoziţia se acuză reciproc de interese ascunse în detrimentul ţării.  

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: „Agitaţiile celor care sunt finanţaţi de pe extern prin intermediul ONG-urilor care, chipurile, să ajute la dezvoltarea ţării, dar, de fapt, au acelaşi obiectiv, să distrugă această ţară. Redacţia actuală nu este acceptabilă. Pentru că, de fapt, Republica Moldova, prin intermediul acestor ONG-uri îşi va pierde în linii mari independenţa. Activităţile politice vor fi finanţate deschis prin intermediul ONG-urilor. Republica Moldova ca stat trebuie să aibă controlul asupra activităţilor pe intern”.

Deputatul Sergiu Litvinenco, care este şi membru al comisiei juridice, spune că parlamentarii PSRM au înaintat doar un singur amendament la acest proiect, care ţine de data intrării în vigoare a legii şi nu se referă la finanţarea ONG-urilor.

SERGIU LITVINENCO, deputat PAS, Blocul ACUM: „Toată această zarvă, care au pornit-o socialiştii cu privire la acest proiect are un singur scop, ca să i se permită lui Igor Dodon să uzeze, să beneficieze de Fundaţia "Din suflet" a Galinei Dodon în campania electorală pentru prezidenţiale. Ori, conform acestei legi, activitatea tuturor organizaţiilor necomerciale, în timpul campaniilor electorale este interzisă”.

În luna martie 2020, mai multe organizaţii care fac parte din societatea civilă au lansat un apel public către Parlament să voteze în lectură finală acest proiect de lege, fără modificări ce ar îngreuna activitatea ONG-urilor. Reprezentanţii organizaţiilor declară că sunt nedumeriţii de afirmaţiile premierului.

ION MANOLE preşedinte, PROMO-LEX: „Este regretabilă o astfel de abordare din partea unui prim-ministru, pentru că suspiciuni şi neîncredere poate să aibă Moş Gheorghe, care nu are puterea într-un stat. Instituţiile statului dacă îşi vor face treaba foarte bine nu vor exista finanţări prin intermediul ONG-urilor a partidelor politice. În primul rând acest lucru este interzis însăşi prin acest proiect de lege. Acelaşi lucru este interzis şi prin Codul Electoral”.

IULIAN GROZA, director executiv, IPRE: „Sunt un pic nedumerit de declaraţiile domnului prim-ministru. Şi ministerul Justiţiei a fost implicat foarte activ în definitivarea şi îmbunătăţirea acestui proiect de lege. Am participat şi eu personal în cadrul discuţiilor extinse cu participarea experţilor internaţionali.  Înţelegerea mea a fost că există  disponibilitate şi voinţă suficientă la nivelul Parlamentului, la nivelul Comisiei Juridice pentru a îmbunătăţi acest proiect de lege şi de a-l aproba”.

Mai mult, reprezentanţii societăţii civile spun că instituirea unui control al statului asupra finanţării ONG-urilor atentează la independenţa organizaţiilor.

NADINE GOGU, director executiv, Centrul pentru Jurnalism Independent: „După noi nu ar trebui să existe control din partea statului pentru că rolul societăţii civile, al organizaţiilor neguvernamentale e să monitorizeze ceea ce face guvernarea, din diferite perspective şi atunci când observă că nu se fac lucrurile bine să reacţioneze, să vină cu diferite demersuri.  În cazul în care statul va ţine mâna pe puls, cum sunt distribuiţi aceşti bani, deja se pierde independenţa a societăţii civile”.

Cea mai recentă încercare de adoptarea a proiectului de lege a fost la ultima şedinţă a Parlamentului, din 21 mai. Dezbaterile şi votul au fost amânate de majoritatea PSRM-PDM, invocându-se multitudinea de amendamente. După ce liderul democraţilor, Pavel Filip, a declarat că votarea acestui proiect nu ar fi o problemă pentru formaţiunea sa, preşedintele Igor Dodon a ameninţat cu destrămarea alianţei de guvernare. Şeful statului a declarat că nu va semna decretul de intrare în vigoare a legii dacă deputaţii îşi vor da votul.
Similare
RECOMANDĂRI