Editorial Conexiuni: Relaţiile internaţionale pe timp de pandemie, de la soluţii miraculoase, explicaţii simple pănă la teorii ale conspiraţiilor
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Editorial Conexiuni: Relaţiile internaţionale pe timp de pandemie, de la soluţii miraculoase, explicaţii simple pănă la teorii ale conspiraţiilor

Relaţiile internaţionale la momentul de faţă sunt determinate în mare parte de reacţiile statelor la pandemia COVID-19. După două săptămâni de negocieri dificile, miniştrii de finanţe din zona euro au ajuns la un acord privind 500 de miliarde de euro, bani disponibili imediat pentru lupta cu pandemia.

Această sumă va reprezenta o creditare prin intermediul Mecanismului de Stabilitate European şi nu va implica emiterea de creanţe europene, după cum au insistat Italia, Spania şi Franţa. Peste ocean senatorul american Bernie Sanders s-a retras din cursa pentru nominalizarea partidului democrat la cursa prezidenţială, însă ideile progresiste ale acestuia, inclusiv privind sănătatea publică, ocupă un loc tot mai mare în discursul democraţilor.

”Somnul raţiunii naşte monştri” – cu toţii cunoaştem celebrul tablou pe care Francisco Goya l-a pictat într-o perioadă de criză fizică şi mentală. Este cumva firesc faptul că pe timp de pandemie, în această incertitudine colectivă în care ne aflăm, să fim atraşi de soluţii miraculoase, explicaţii simple, inclusiv de teorii ale conspiraţiilor.

Paranoia colectivă, cuplată cu un nivel scăzut de educaţie, permite comercianţilor fără scrupule să ne vândă remedii medicale care nu funcţionează. Mai rău – oferă oportunitate politicienilor cu instincte autoritare să-şi atribuie puteri extraordinare. Bineînţeles, în numele securităţii şi bunăstării poporului, că aşa începe o dictatură.

Însă criza politică şi economică generată de pandemia Covid-19 reprezintă şi acea oportunitate pe care statele autoritare, în particular, Rusia, o folosesc prin intermediul reţelei sale de dezinformare, de la RT şi Sputnik, până la trolii lui Evghenii Prigojin, personaj notoriu, judecat în SUA pentru imixtiunea în alegerile prezidenţiale americane.

Aparent, nu este suficient ca plămânii noştri să constituie ţinta coronavirusului, dar şi minţile noastre să reprezinte acel teren de război pe care se dă o luptă nu mai puţin importantă. Şi la fel cum ne spălăm pe mâini mai des şi menţinem distanţa socială, să ascultăm de explicaţiile ştiinţifice ale instituţiilor medicale şi să avem încredere în mass media consacrată din statele democratice. Aceasta pentru că igiena minţii este la fel de importantă ca şi cea a mâinilor.
Similare
RECOMANDĂRI