Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Epopeea alegerilor din Bălţi continuă. CEC a decis suspendarea turului doi al scrutinului local

Comisia Electorală Centrală a decis suspendarea turului doi al alegerilor locale noi din Bălţi. Decizia a fost luată după ce Curtea de Apel Bălţi a menţinut în vigoare decizia Judecătoriei Bălţi privind excluderea din cursă a concurentului electoral, Marina Tauber. Reprezentanţii Partidului Politic Şor susţină că decizia CEC ar fi ilegală, în condiţiile în care nu era pronunţată o decizie irevocabilă a Curţii Supreme de Justiţie.

În dimineaţa zilei Comisia Electorală Centrală, întrunită în şedinţă, decide suspendarea turului doi al alegerilor din Bălţi, fiind invocată excluderea din cursă a concurentului electoral Marina Tauber, după ce CEC a constatat că ea a încălcat legislaţia electorală pentru că nu şi-a declarat cheltuielile făcute în campanie.

: ANGELICA CARAMAN, preşedintele Comisiei Electorale Centrale: „Desfăşurarea proceselor electorale în cele 60 de secţii de votare din municipiul Bălţi au fost suspendate. A fost constatată folosirea de către concurentul electoral Marina Tauber, desemnat de către Partidul Politic Şor, a fondurilor financiare şi materiale nedeclarate, iar în consecinţă depăşirea plafonului maxim.”

Decizia Comisiei Electorale Centrale de suspendare a scrutinului, vine după ce la ora 6 şi 40 de minute, adică cu doar 20 de minute înainte de deschiderea secţiilor de vot, Curtea de Apel Bălţi a anunţat că menţine în vigoare decizia Judecătoriei Bălţi privind excluderea din cursă a concurentului electoral, Marina Tauber.

Decizia poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie, prin intermediul Curţii de Apel Bălţi, în termen de până la ora 7 a zilei alegerilor din 5 decembrie 2021.

Reprezentanţi partidului politic Şor, califică drept ilegală decizia CEC de suspendare a scrutinului, în condiţiile în care nu a existat decizia definitivă a Curţii Supreme de Justiţie. Recursul la Curtea Supremă de Justiţie a fost depus după ce entitatea electorală a dispus suspendarea alegerilor.

VADIM BANARU, reprezentat partidul politic Şor: „Nu a existat o decizie irevocabilă în acest proces judiciar, Comisia Electorală şi-a asumat nişte prerogative improprii care nu sunt reglementare de Codul Electoral, dispunând suspendarea alegerilor.”

În aceşati timp, misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor locale noi şi-a exprimat dezacordul cu privire la decizia Comisiei Electorale Centrale de a suspenda desfăşurarea celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcţia de primar în circumscripţia electorală municipală Bălţi.

REACŢIA PROMO-LEX: „Misiunea atrage atenţia că, legislaţia electorală nu prevede procedura de suspendare a desfăşurării turului doi de scrutin pe motivele indicate în hotărârea CEC.  Reţinem că, doar instanţele de judecată pot verifica şi constata legalitatea alegerilor, confirma rezultatele acestora sau după caz, nulitatea scrutinului.”


De cealaltă parte, Partidul Acţiune şi Solidaritate consideră că decizia CEC este judicioasă, în condiţiile în care concurentul electoral a încălcat legislaţia pentru că nu a raportat cheltuielile folosite în campania pentru alegeri.

REACŢIA PARTIDULUI ACŢIUNE ŞI SOLIDARITATE: „Într-un stat democratic toţi actorii electorali trebuie să fie în condiţii egale, folosind resurse permise în limita legii şi orice abateri de la acest principiu trebuie să fie sancţionate exemplar de către instituţiile statului.
sursa: Partidul Acţiune şi Solidaritate.”

În condiţiile în care procesul electoral în municipiul Bălţi a fost suspendat, Comisia Electorală Centrală i-a îndemnat pe alegători să nu meargă la secţiile de votare, să dea dovadă de înţelegere, responsabilitate şi să evite crearea unor situaţii care ar periclita ordinea publică.


 
Similare
RECOMANDĂRI