Ex-ambasadorul R.Moldova în Franţa şi Germania, Oleg Serebrian, candidatul desemnat la funcţia de vicepremier pentru reintegrare
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ex-ambasadorul R.Moldova în Franţa şi Germania, Oleg Serebrian, candidatul desemnat la funcţia de vicepremier pentru reintegrare

Diplomatul şi fostul deputat Oleg Serebrian este candidatul desemnat la funcţia de viceprim-ministru pentru Reintegrare, conform surselor Deschide.MD apropiate Administraţiei Prezidenţiale.

La fel, sursele ne-au informat că mâine dimineaţa acesta ar urma să meargă la Preşedinţie pentru a depune jurământul în faţa Maiei Sandu, iar ulterior va fi prezentat de către premierul Natalia Gavriliţa echipei din cadrul Biroului Politici de Reintegrare, scrie deschide.md.

Am încercat să obţinem o confirmare de la Oleg Serebrian, însă acesta are telefonul închis. De menţionat că astăzi, Natalia Gavriliţa a anunţat despre faptul că noul vicepremier va participa la şedinţa Guvernului din 19 ianuarie.

În 1992 – 1993, Oleg Serebrian a fost secretar II în Direcţia Europa şi America de Nord a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al Republicii Moldova. Între 1993 şi 1994 a fost secretar I în Direcţia Europa şi America de Nord a MAE al Republicii Moldova şi concomitent, lector la catedra de istorie antică şi medievală a Universităţii „Ion Creangă” din Chişinău, apoi, între 1994 şi 1995, a fost şeful secţiei România în Direcţia Europa şi America de Nord a MAE al Republicii Moldova.

Între 1998 şi 1999, după susţinerea tezei de doctor, revine în ministerul de externe de la Chişinău, ocupând concomitent funcţiile de şef al Direcţiei Analiză Politică şi purtător de cuvânt al ministrului. Din 1999 până în 2005 a fost prorector al Universităţii Libere din Moldova (ULIM). Între 2005 şi 2010 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, în 2005 - 2006 fiind membru al Biroului Permanent al Parlamentului.

Din iulie 2010 pînă în iulie 2015 a fost Ambasadorul Republicii Moldova în Franţa şi delegat permanent al Republicii Moldova la UNESCO. La 7 decembrie 2010 Oleg Serebrian a fost ales, pentru un mandat de doi ani, Preşedinte al Congresului Uniunii Latine . La 13 noiembrie 2015 a fost numit prin decret prezidenţial Ambasador al Republicii Moldova în Germania, funcţia pe care a deţinut-o până în data de 3 decembrie 2021.

La 3 ianuarie 2022 a fost numit directorul Institutului Diplomatic de pe lângă Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Între anii 2001 şi 2008, Serebrian a fost preşedintele Partidului Social-Liberal. La 10 februarie 2008, în urma fuziunii PSL cu Partidul Democrat din Moldova, a fost ales prim-vicepreşedinte al PDM, funcţie din care a demisionat în iunie 2010.

Amintim că, funcţia de viceprim-ministru pentru Reintegrare a devenit vacantă după ce principalul negociator al R.Moldova în procesul de reglementare transnistreană, Vladislav Kulminski, şi-a anunţat demisia la data de 5 noiembrie 2021. Acesta susţine că demisia sa a fost determinată de naşterea copilului său şi de starea de sănătate a soţiei.

La mijlocul lunii decembrie 2021 premierul anunţa că există un posibil candidat la funcţia de vicepremier pentru reintegrare, însă se discută cu mai multe, aşa cum domeniul este unul special, iar viziunile persoanei alese pentru această funcţie ar trebui să coincidă cu viziunile instituţiilor statului.

Similare
RECOMANDĂRI