Expert în relaţii internaţionale din România: Nu cred că, pe viitor, UTA Găgăuzia poate prezenta un pericol, atât timp cât Odesa rezistă
Vizualizari:

Expert în relaţii internaţionale din România: Nu cred că, pe viitor, UTA Găgăuzia poate prezenta un pericol, atât timp cât Odesa rezistă

"Nu cred că pe viitor UTA Găgăuzia poate reprezenta un pericol prea mare, atât timp cât Federaţia Rusă nu va ajunge la Nistru şi atât timp cât Odesa rezistă", a declarat expertul în relaţii internaţionale din România, Mihai Isac, în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova, în contextul în care deputaţii Adunării Populare a Unităţii Teritorile Autonome Găgăuze au adoptat în regim de urgenţă o lege prin care se permite utilizarea panglicii Sfântul Gheorghe pe teritoriul regiunii.

"Trebuie să avem în vedere faptul că mandatul de guvernator al Irinei Vlah se apropie de sfârşit şi pe scenă au apărut actori noi care au dorit să candideze la această funcţie şi în acest caz mă refer la Victor Petrov, care e una din vocile cele mai insistente pentru susţinerea aceste legislaţii în favoarea panglicii Sf. Gheorghe. Nu este o tactică nouă pe care Federaţia Rusă o foloseşte în Basarabia. Rămâne de văzut dacă se va activa acel cuib separatist de la Taraclia. În Găgăuzia nu trebuie să uităm faptul că e o luptă între diferite grupări la nivel local pentru a beneficia de sprijinul Federaţiei Ruse la următoarele scrutine electorale. Orice demers pe care îl iau liderii de la Comrat trebuie privit şi prin prisma unor ambiţii regionale/ Rămâne de văzut cum vor reacţiona autorităţile centrale. Oricum data de 9 mai va fi urmarită cu atenţie atât la Chişinău. cât şi în diferite capitale europene pentru că ne place, nu ne place, modelul găgăuz a fost folosit de multe ori ca o recomandare pentru rezolvarea diferendului transnistrean şi modul în care Chişinăul va reuşi să-şi gestioneze relaţiile cu autorităţile de la Comrat va arăta comunităţii internaţionale capacitatea Chişinăului de a gestiona relaţiile şi cu Transnistria pe viitor. Ceea ce se întâmplă la Comrat e o chestie regională care nu trebuie să i se acorde atenţie decât într-un context de război. Nu cred că forţele de la Comrat au capacitatea să se pună să încerce o rebeliune deschisă împotriva Chişinăului, dar prin folosirea termenului "coloana a cincea", sunt curios care va fi şi pozitţa Mitropoliei Chişinăului şi a întregei Moldova faţă de problema simbolisticii pro-ruseşti. Rămâne de văzut şi atitudinea acestui important cult în R. Moldova. La Bucureşti se observă cu îngrijorare activizarea periodică a acestor focare de separatism, dar consider că şi actuala conducere de la Chişinău, cu sprijinul clar al conducerii României, al altor state UE şi membre NATO va reuşi să gestioneze aceste inflamări regionale. Nu cred că pe viitor Găgăuzia poate reprezenta un pericol prea mare, atât timp cât Federaţia Rusă nu va ajunge la Nistru. Atât timp cât Odesa rezistă, Chişinăul are timp să gestioneze mai bine relaţiile cel puţin cu cei din sudul Republicii Moldova", susţine Mihai Isac, expert în relaţii internaţionale din România.

"Zona de sud este una specifică. Dacă etnicii găgăuzi, cetăţeni ucraineni de origine găgăuză sunt patrioţi Ucrainei şi luptă pe front, doi dintre ei au murit spre regret, în zona de est a R. Moldova s-a incapsulat aşa o enclavă care trăieşte ca o extensiune a Imperiului Rus. Atunci când Parlamentul a adoptat legea cu privire la interzicerea acestor simboluri, acolo, în mod artificial, a fost provocată o campanie isterică care astăzi s-a încununat cu adoptarea în Adunarea Populară prin vot unanim acestei pretinse legi şi care e ilegală. Aici mai rămâne întrebarea dacă Irina Vlah o să promulge sau nu şi dacă Irina Vlah o promulgă, atunci vine cancelaria de stat care are tot dreptul să anuleze în instanţă. În toamna anului trecut, Gazpromul a încercat să destabilizeze situaţia deschizând calea coloanei a cincea pentru revenirea la putere, acum aceeaşi coloană a cincea prostituează tragedia celui de-al doilea Război Mondial nu atât pentru profit politic imediat, dar pentru ca să raporteze la Moscova că îşi fac datoria. Dacă noi destabilizăm situaţia, Rusia intervine ca pacificator şi mediator", adaugă deputatul PAS, Oazu Nantoi.

"Instabilitatea internă este un risc mai mare pentru că nu poţi să gestionezi factorii externi dacă tu, la nivel naţional, nu poţi să gestionezi problemele interne. Vorbind despre adoptarea acestei decizii privind utilizarea acestei panglici a Sf. Gheorghe ar putea fi interesul de a sustrage atenţia de la alte probleme pentru că va trebui acum, prin instanţă de judecată sau juriştii să se ocupe cât de legală e această decizie, dacă e în conformitate cu actul din 1994 privind deciziile pe care are dreptul să adopte autonomia. Aceasta, mai curând, e vorba de legea R. Moldova conform cărora toţi trebuie să se supună. Aceasta tot e o metodă hibridă de sustragerea atenţiei şi de multe ori jurnaliştii din exterior întreabă cât de mare e frica de război în R. Moldova. Frica de război există şi e normal pentru oricare ţară care are război la frontieră. Cred că există şi în ţările membre NATO, care au frontieră cu Ucraina sau Federaţia Rusă", conchide Natalia Albu, expertul în securitate.

Deputaţii Adunării Populare a Unităţii Teritorile Autonome Găgăuze au adoptat în regim de urgenţă o lege prin care se permite utilizarea panglicii Sfântul Gheorghe pe teritoriul regiunii. Legea urmează să fie promulgată de başcanul Irina Vlah.

 Pe 14 aprilie, Parlamentul de la Chişinău a votat legea care interzice simbolurile care reprezintă războiul, printre care literele "Z" şi "V", dar şi panglica Sfântul Gheorghe. Preşedintele Maia Sandu a precizat că legea nu atentează în nici un fel la memoria noastră istorică. Potrivit legii, persoanele fizice care vor afişa simbolurile interzise - panglica Sfântului Gheorghe şi literele Z şi V -  riscă amenzi de până la 9000 de lei. În cazul persoanele juridice şi cele cu funcţie publică amenda va creşte până la 18 mii de lei.

Ediţia emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

Similare
RECOMANDĂRI