Expert: PSRM pune presiune pe ACUM şi încearcă să îşi facă un avânt cât mai mare
Sursa foto:psrm.md Vizualizari:

Expert: PSRM pune presiune pe ACUM şi încearcă să îşi facă un avânt cât mai mare

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), prin declaraţiile din ultima perioadă legate de posibile remanieri ale Guvernului, pune presiune pe partenerii lor de coaliţie – blocul ACUM - şi încearcă să obţină cât mai multe dividende politice. De această părere este expertul Ion Tăbârţă. În opinia lui, solicitările înaintate nu înseamnă neapărat că socialiştii vor obţine remanierile respective, transmite IPN.

„Socialiştii au simţit acest moment de slăbiciune, de derută al blocului ACUM că a pierdut Primăria municipiului Chişinău şi joacă cât mai mult politic, este evident. Dar nu este exclus şi să dorească la modul real să se infiltreze în actul al guvernării fie prin divizarea unor ministere, fie altfel”, a menţionate Ion Tăbârţă la emisiunea „Cutia neagră” de la postul de televiziune TV8.

În opinia expertului, presiunile pe care le fac socialiştii asupra blocului ACUM, cel mai probabil, au venit în contextul moţiunii de cenzură pe care Partidul Democrat a înaintat-o în Parlament. „PSRM încearcă să-şi facă un avânt cât mai mare pentru un eventual schimb de raport de forţe în coaliţia de guvernare”, este de părere Ion Tăbârţă. Expertul nu exclude nici faptul că tactica socialiştilor şi a preşedintelui Igor Dodon ar putea să fie aplicată în contextul viitoarelor alegeri prezidenţiale, la care probabil şeful statului va mai pretinde la un mandat, iar prim-ministra Maia Sandu ar putea să-i fie un rival serios.

Totodată, potrivit lui, scenariul unor alegeri anticipate nu este o soluţie bună pentru socialişti pentru că revine puternic în politica moldovenească Renato Usatîi şi Partidul Politic Partidul Nostru care este pe acelaşi segment ca şi PSRM.

Consilierul preşedintei Parlamentului, Fadei Nagacevschi, susţine că din moment ce primarul ales al municipiului Chişinău, Ion Ceban, a făcut o ofertă generoasă blocului ACUM, propunându-i anumite funcţii în aparatul Primăriei, PSRM este în drept şi să ceară ceva. „Actualmente, PSRM a obţinut funcţia de primar al municipiului Chişinău. Deja Ion Ceban a ieşit cu anumite oferte cu privire la doi viceprimari, doi pretori pentru blocul ACUM. În condiţiile în care oferi ceva, eu înţeleg că şi poţi să pretinzi ceva. Lucrurile trebuie să fie privite în ansamblu”, a notat Nagacevschi.

Consilierul susţine că actualmente reforma justiţiei nu este pusă în funcţiune şi pentru aceasta trebuie revăzută conducerea Ministerului Justiţiei. „În condiţiile date, sunt două formule: fie doamna ministră îşi dă demisia, îşi asumă eşecul, se găseşte un alt ministru, fie se formează un grup tehnic cu cei mai buni specialişti în vederea identificării celui mai bun proiect care să fie promovat mai departe pentru reforma justiţiei”, a menţionat Fadei Nagacevschi.

Potrivit lui, socialiştii au identificat domeniile în care consideră că lucrurile în Guvern nu merg bine şi în baza acestora cer remanieri în Guvern.

Similare
RECOMANDĂRI