Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Experţi: Conflictul îngheţat de pe Nistru este principala sursă de insecuritate pentru Republica Moldova

Conflictul îngheţat de pe Nistru este principala sursă de insecuritate pentru Republica Moldova. De această părere sunt un grup de experţi moldoveni şi ucraineni care au discutat în ansamblu despre securitatea în regiune. Aceştia mai spun că în prim-plan ar trebui să fie demilitarizarea regiunii, o temă evitată de formatul 5+2 de negocieri. În faţa experţilor, autorităţile s-au lăudat din nou cu cele câteva protocoale semnate între Chişinău şi Tiraspol, ce-i drept, doar o parte implementate.

Chiar dacă subiectul privind conflictul transnitrean pare să fie ignorat pe agenda publică, riscurile acestui conflict îngheţat au ramificaţii în toate domeniile sociale, economice şi politice. Asta spun experţii în securitate din Republica Moldova adunaţi la aceiaşi masă împreună cu cei din Ucraina. Deşi protocoalele semnate pe ambele maluri ale Nistrului au fost aplaudate de OSCE, Chişinăul plăteşte cu demnitate pentru ele.

Autorităţile recunosc – nerezolvate rămân mai multe puncte din pachetul Berlin plus. Libera circulaţie rămâne încă un subiect fără soluţie, iar despre demilitarizarea regiunii nu se discută în formatul 5+2. Nici insistenţa Tiraspolului de a-i scăpa pe aşa numiţii oficiali transnistreni de dosarele penale nu pare să aibă o rezolvare.

Ucraina se confruntă practic cu aceleaşi probleme – o agresiune hibridă şi un război care e încă activ. Cele două ţări ar putea să-şi unească eforturile pentru că au în comun acelaşi agresor.

Experţii de la Chişinău mai spun că diferenţa dintre Republica Moldova şi Ucraina este că ţara vecină a reuşit să-şi înveţe lecţia privind la experienţa Republicii Moldova. Nu duc negocieri cu forţele separatiste, ci doar cu ţara agresor – Federaţia Rusă. Chişinăul, în schimb nu a putut învăţa nici din propria greşeală.

Experţii salută controlul comun iniţiat în trei puncte de frontieră moldo-ucrainene, dar reamintesc autorităţilor că pe segmentul transnistrean sunt în total 25 de puncte de frontieră şi că ar trebui să accelereze acest proces.
Similare
RECOMANDĂRI