Experţi, despre situaţia din regiunea transnistreană: Scopul acestor acţiuni e de a genera un val nou de panică, pentru a destabiliza situaţia şi de a sustrage atenţia Ucrainei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Experţi, despre situaţia din regiunea transnistreană: Scopul acestor acţiuni e de a genera un val nou de panică, pentru a destabiliza situaţia şi de a sustrage atenţia Ucrainei

"Scopul ultimelor incidente din regiunea transnistreană este de a genera un nou val de panică în rândul populaţiei, de a destabiliza situaţia la nivel intern în R. Moldova, dar şi de a crea anumite distorsiuni Ucrainei", a declarat expertul în securitate, Natalia Albu, în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova, unde a vorbit despre riscurile de securitate pentru Republica Moldova.

"Vorbim despre panica care escalada de la începutul războiului din Ucraina, după încercând să gestionăm situaţia de criză, populaţia s-a liniştit. Acum scopul acestor acţiuni e de a genera un val nou de panică pentru a destabiliza situaţia atât la nivel intern în R. Moldova, dar şi de a crea anumite distorsiuni Ucrainei, de a sustrage atenţia sau de a focusa interesul şi asupra regiunii transnistrene poate chiar cu intenţia de a utiliza principiul de apărare preemptivă. Acestea nu sunt atât provocări directe sau iminente, care să aibă un răspuns imediat. Să fi avut scopul de a avea un răspuns imediat, ar fi fost şi jertfe umane. Noi vedem că sunt nişte acţiuni dirijate, regizate, foarte simpliste, pe zi de sărbătoare, nu era nimeni în clădire. Nu au fost deturnate antene care emiteau posturi TV ruse şi respectiv aceasta creează deja o perturbare la nivel naţional, cât şi internaţional. Vedem că deja sunt ambasade care recomandă cetăţenilor săi să se retragă de pe teritoriul transnistrean sau să se abţină de la călătoriile în această regiune. Această panică poate să apară la nivel naţional pentru că cetăţeanul nu se aprofundeaza în citirea ştirilor, dar numai în titlu. Totuşi populaţia citeşte primele rânduri şi aceasta trezeşte o panică. Pe de altă parte, aceasta impune ca guvernarea să se gândească la anumite scenarii care vor urma pentru că nu credem că acestea sunt unicile evenimente care ar contribui la perturbarea situaţiei. Deja vedem nişte acţiuni întreprinse în Găgăuzia, deja se vorbeşte despre anumite aspecte a depozitului de la Cobasna, deşi cunoaştem că potenţialul militar nu e ca la începutul anilor 90, însă nu se cunoaşte în ce măsură va putea fi utilizat ca o provocare", spune Natalia Albu, expertul în securitate, în timpul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

"În opinia mea, pretinsul minister al securităţii de stat de la Tiraspol este o extensiune a serviciilor ruseşti. În stânga Nistrului întotdeauna serviciile speciale ruseşti au fost prezente şi când jurnaliştii îl numesc pe Krasnoselki lider, mie mi se face scârbă deoarece acest individ este o păpuşă, o marionetă a Sheriff-ului şi a Federaţiei Ruse. Aceste acţiuni aveau mai mult un efect teatral: zi de odihnă, clădirea goală, nimeni nu a suferit, antenele care au fost aruncate în aer tot a fost un gest simbolic. Apare întrebarea cui îi convine şi e logic de preupus că îi convine Federaţiei Ruse pentru ca Ucraina să fie nevoită să menţină nişte trupe în vecinătatea R. Moldova, dorind să evite scenariul care s-a realizat în cazul Belarusiei, când Ucraina a fost atacată de acolo. Eu personal, cele mai puternice emoţii le-am avut în primele zile când a fost început acest război deoarece pentru mine era clar dacă Federaţia Rusă ar fi ajuns la Nistru, statutul nostru de neutralitate nu i-ar fi oprit. Prin urmare, acum consider că atât timp cât Federaţia Rusă nu demonstrează miracole pe câmpul de luptă, atât timp cât luptele în Ucraina sunt aşa cum sunt, noi nu avem motive de panică. Avem nevoie de mobilizare, de responsabilitatea să nu reacţionăm la tot soiul de fake-uri, trebuie să fim consolidaţi, să avem încredere în sursele oficiale de informaţie. Analizând situaţia pe ambele maluri ale Nistrului şi ceea ce se întâmplă pe linia frontului în Ucraina, eu consider că motive pentru panică nu există", a adăugat  deputatul PAS, Oazu Nantoi.

 "Oficialii de la Bucureşti, ca şi alţi oficiali din statele NATO încearcă să transmită un mesaj de calmare a populaţiei, iar prin mesajul mediatic transmis încearcă sa asigure populaţia şi guvernul R. Moldova de susţinerea Uniunii Europene, dar mai ales NATO îîn această situaţie complexă de securitate. Trebuie să recunoaştem că aceste provocări din Transnistria au şi rolul în planurl de război a Federaţiei Ruse prin faptul de a menţine un număr de trupe în zona Odesa, care ar putea fi folosită pe frontul din Donbas. Situaţia din Transistria, în mod sigur, e strâns legată de situaţia din Ucraina. Atât timp cât armata rusă nu va prelua regiunea Nikoaev, regiunea Odesa, la Chişinău încă se poate sta liniştit. Transnistria nu e periculoasă pentru Ucraina doar ca baza unor trupe militare, dar este faptul că Transnistria, pe care serviciile de securitate ruseşti o foloseşte fără probleme. Un punct important e faptul că acele forţe militare ruse sunt compuse majoritar din cetăţeni ai R. Moldova. Armata rusă a recrutat de-a lungul timpului anumite persoane din regiunea respectivă şi doar corpul de ofiţeri vine din Federaţia Rusă. Trebuie să privim şi partea umană, acei oameni de acolo sunt legaţi, nu ar avea unde să se retragă, iar acest lucru poate influenţa şi deciziile conducerii locale. Situaţia din R Moldova, inclusiv Transnistria, depinde de evoluţia frontului din Ucraina. Problema este cum va rezista Ucraina. Este clar că Ucraina nu va ceda zona Nikolaev şi Odesa. Odesa va rămâne în permanenţă ameninţată, chiar dacă după scufundarea navei Moskva flota rusă s-a retras, Rusia dispune în continuare de sisteme avansate de rachete cu rază medie şi lungă de acţiune. Nu există nicio formă de tactică pe care ei să nu o folosească.  Este un război al declaraţiilor, un război de propagandă foarte dur, iar Federaţia Rusă nu renunţă la nicio modalitate de a băga în sperieţi populaţia civilă. Tactica siriană e aplicată pe o scară mult mai largă în Ucraina", conchide expertul în relaţii internaţionale din România, Mihai Isac.

Ediţia emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

 
Similare
RECOMANDĂRI