Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Fost ministru al justiţiei: „Ideea depolitizării este una manipulatorie. Instituţiile statului, cum este Guvernul, nu poate lua alte decizii decât politice”

Ideea depolitizării, pe care a abordat-o intensiv actuala guvernare, dar şi alte guvernări anterioare, este una foarte manipulatorii. Parlamentele şi Guvernele din toată lumea nu pot lua alte decizii decât politice. De această părere este juristul, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale şi fost ministru al Justiţiei Alexandru Tănase.

„Ideea depolitizării este o idee foarte manipulatorie. Instituţiile statului cum este Guvernul, nu pot lua alte decizii decât politice (...) Nu este posibil de a discuta de depolitizare atunci când e vorba despre numiri politice. Nu poţi numi un secretar de stat depolitizat când ele este numit de către Guvern”, a spus Alexandru Tănase în cadrul emisiunii Punctul pe AZi, de la TVR MOLDOVA.

Acesta spune că actuala guvernare ar trebui să renunţe la aşa numitele concursuri, care la fel sunt formate de politicieni şi sunt partajate între politicieni, şi  a adus drept exemplu concursurile privind desemnarea candidaţilor la Curtea Constituţională, iar într-un final „s-a creat o Curte politizată, mai politizată decât oricare pe care a avut-o Republica Moldova”, spune Alexandru Tănase.

„Era mult mai bine dacă se desemnau candidaţi asumaţi politic. Societatea ar fi acceptat mult mai uşor asemenea decizie. În toată lumea Parlamentele şi Guvernele nu iau decizii nepolitice.”

Totuşi, Alexandru Tănase spune că nu putem judeca actuala componenţă a Curţii Constituţională, până aceasta nu va emite hotărâri de rezonanţă.
Similare
RECOMANDĂRI