Funcţionarea complexului hidroenergetic nistrean, discutată la Kiev
Sursa foto:IPN Vizualizari:

Funcţionarea complexului hidroenergetic nistrean, discutată la Kiev

Premierul Pavel Pavel Filip şi omologul său ucrainean, Volodimir Groisman, au dispus organizarea în timpul apropiat a reuniunii grupurilor de lucru pe problematica ce vizează funcţionarea complexului hidroenergetic nistrean. În cadrul unei întrevederi la Kiev, cei doi oficiali au discutat despre asigurarea protecţiei ecosistemului şi dezvoltarea durabilă a bazinului râului Nistru.

Într-un comunicat de presă remis de Guvern, se menţionează că cei doi şefi de guverne au accentuat şi importanţa unei interacţiuni constructive la frontiera de stat, inclusiv în vederea organizării controlului în comun în punctele de trecere a hotarului moldo-ucrainean. În acest context, a fost menţionată disponibilitatea ambelor state pentru semnarea cât mai curând posibil a protocoalelor privind controlul comun în opt puncte de trecere a frontierei.

Pavel Filip şi Volodimir Groisman au convenit şi asupra finalizării procesului de punere în aplicare a Protocolului care vine să soluţioneze problema privind depăşirea termenului de 90 de zile de aflare pe teritoriul celor două ţări a transportatorilor auto la efectuarea transportului de pasageri şi mărfuri. La capitolul proiectelor comune de infrastructură, a fost remarcată importanţa deschiderii circulaţiei autoturismelor pe podul peste râul Nistru în apropierea localităţilor Unguri şi Broniţa. S-a vorbit şi despre construcţia noului pod peste râul Nistru Iampol-Cosăuţi.

La Kiev, premierul a participat şi la evenimentele de comemorare a victimelor Holodomorului, care este considerat o tragedie a secolului XX. Foametea a fost organizată artificial de regimul stalinist în anii 1932-1933. În cadrul forumului internaţional, premierul moldovean a menţionat că moartea milioanelor de ucraineni a fost cauzată de politicile regimului stalinist, care a urmărit distrugerea conştiinţei naţionale şi instaurarea fricii.

Şeful Executivului a menţionat că fiecare victimă are un loc aparte în istorie, iar Republica Moldova va sprijini mereu iniţiativele Ucrainei de a păstra aceste evenimente vii în memoria oamenilor. ,,Astăzi noi toţi suntem datori să ne amintim de tragediile trecutului, ca să putem aprecia prezentul şi ca să putem privi în viitor. Şi noi, în Republica Moldova, înţelegem durerea pe care o purtaţi, pentru că şi noi am trecut prin tragedii similare la sfârşitul anilor ’40 ai secolului trecut - sute de mii de oameni au murit atunci din cauza foametei organizate. Aceste răni sunt încă răni deschise, dar sunt rănile noastre şi fac parte din ceea ce suntem noi astăzi”, a spus Pavel Filip.

În acelaşi timp, prim-ministrul a accentuat că Republica Moldova rămâne alături de Ucraina şi acum, când vecinii ţării se confruntă cu noi provocări legate de bunăstarea şi integritatea ţării şi cetăţenilor săi. ,,Şi astăzi se atentează la valorile noastre, la demnitatea şi libertatea ţărilor noastre. Să ştiţi că la Chişinău veţi găsi întotdeauna un prieten. Pentru că lucrurile măreţe sunt, de fapt, lucruri mai mici pe care le facem împreună. Împreună putem face astfel încât cetăţenii noştri să trăiască în ţări libere şi democratice”, a conchis premierul.

Ceremonia solemnă a continuat cu marşul în memoria victimelor şi acţiunea ,,Aprinde o luminare”, desfăşurată la Complexul memorial din Kiev. În acest an, Ucraina marchează 85 de ani de la una dintre cele mai grave crime – Holodomorul.
Similare
RECOMANDĂRI