Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Guvernul R. Moldova a decis prelungirea stării de urgenţă cu încă 60 de zile. Decizia a fost luată de membrii CSE

Guvernul Republicii Moldova a decis prelungirea stării de urgenţă cu încă 60 de zile, începând cu 25 aprilie, din cauza războiului ruso-ucrainean. Decizia luată de către membrii Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a fost votată la şedinţa Executivului de la Chişinău.

Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, a motivat că în cele 56 de zile de zile de război, părţile implicate nu au ajuns la un acord care să indice ameliorarea situaţiei. Operaţiunile militare sunt în desfăşurare, înclusiv în zona Odesa, în imediata apropiere a Republicii Moldova.

ANA REVENCO, ministrul Afacerilor Interne: „Prognoze clare sau predicţii pertinente care să indice la ameliorarea situaţiei nu există în prezent. Negocierile iniţiate între părţile aflate în conflict nu au produs rezultate sau dinamici pozitive. În aceste condiţii este înaltă probabilitatea degenerării rapide a situaţiei şi producerii unor evenimente care să afecteze grav securitatea în regiune.”

În perioada stării de urgenţă, rămân în vigoare restricţiile incluse în Hotărârea precedentă a Comisiei pentru Situaţii de Urgenţă. Este instituit un regim special de intrare şi ieşire din Republica Moldova, de survolare a spaţiului aerian, sunt interzise adunările, manifestaţiile publice şi alte  acţiuni în masă. Sunt adoptate măsuri speciale şi pentru gestionarea fluxului de refugiaţi din Ucraina.

NATALIA GAVRILIŢA, prim-ministrul Republicii Moldova: „Avem riscuri cu care nu s-a mai confruntat ţara, avem acest război cu riscuri pentru afluxuri noi pentru refugiaţi, avem această incertitudine extraordinară pe piaţa produselor energetice unde practic este imposibil de urmat procedurile obişnuite pentru că nimeni nu vrea să livreze sau să înceie contracte pe o perioadă mai îndelungată în continuare vom utiliza foarte judicios şi cu mult bun simţ această stare de urgenţă.”

Starea de urgenţă va intra în vigoare la data adoptării de către Parlament. În urma invaziei armatei ruse în Ucraina, Republica Moldova s-a confruntat cu o serie de provocări umanitare, sociale, economice şi de securitate. În perioada stării de urgenţă precedente au fost activate centre temporare pentru trierea refugiaţilor, centre de plasament temporar dar şi centrul naţional integrat de asigurare a ordinii publice.
Similare
RECOMANDĂRI