Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Igor Dodon, acuzat că tolerează ilegalităţile separatiştilor de la Tiraspol, pentru a-i fi asigurate voturi la alegerile prezidenţiale

Preşedintele Igor Dodon este acuzat că tolerează ilegalităţile comise de regimul separatist de la Tiraspol. Învinuirile au fost aduse de unii deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate. Oazu Nantoi şi Mihai Popşoi susţin că Dodon ar închide ochii la încălcările regimului secesionist pentru că ar dori astfel ca Tiraspolul să-i asigure voturi la alegerile prezidenţiale din toamnă. Serviciul de presă al preşedintiei respinge acuzaţiile şi spune că declaratiile celor doi deputaţi ar fi doar zgomot de fundal.

MIHAI POPUŞOI, deputat PAS: „În ultimele săptămâni tensiunea din Zona de Securitate creşte şi cu cât ne apropiem de data alegerilor aceste tensiuni probabil pot creşte, pentru a fi utilizate în scopuri electorale de către actuala guvernare. Liderul autoproclamatei Transnistria, Krasnoselski, a instalat 37 de posturi peste Nistru sub pretextul Covidului, care vor rămâne probabil şi care împiedică circulaţia. Krasnoselski îi spune lui Dodon – taci şi înghite şi Dodon aceasta face, fiindcă e dependent de Rusia şi Tiraspol şi pentru că acolo îi sunt voturile”.

La rândul său, deputatul PAS, Oazu Nantoi, a declarat că Igor Dodon vrea să negocieze cu Krasnoselski preţul şi modalitatea aducerii la urnele de vot a cetăţenilor din stânga Nistrului.

OAZU NANTOI, deputat PAS: „Pretinsul comandat suprem deloc nu se simte deranjat de exerciţiile militare regulate ale GOTR în stânga Nistrului, care reprezintă o ameninţare directă la adresa Republicii Moldova şi la  adresa Ucrainei, unde Igor Dodon este persona non grata. Dodon se face că plouă şi cerşeşte întrevedere cu Vadim Krasnoselski în cadrul căreia, cu suportul Kremlinului, va negocia preţul şi modalitatea transportării organizate a turmei cât mai numeroase de votanţi docili la alegerile prezidenţiale din 2020 aşa cum a fost la alegerile 13 noiembrie 2016”.

Preşedinţia respinge acuzaţiile deputaţilor din PAS.


CARMENA LUPEI, şef, Serviciul de Presă a Preşedinţiei: "Asemenea declaraţii reprezintă un zgomot de fundal în politica partidelor de dreapta. Cei de la PAS au fost la guvernare în 2019 şi nu s-au remarcat prin nimic concret vizavi de Transnistria, iar astăzi provoacă doar în mod steril spiritele înainte de alegeri."

Între timp, Igor Dodon a discutat, astăzi, la telefon cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Kransoselski.  

IGOR DODON, preşedintele Republicii Moldova
"Conform informației oferite de Tiraspol, inițial, au fost create 31 de posturi de control. După încheierea regimului stării de urgență, numărul acestora a fost redus la 16".

Doar că ceea ce scrie Igor Dodon contravine informaţiilor Biroului Politici pentru Reintegrare de la Chişinău. Vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a vorbit, în repetate rânduri, despre 37 de posturi ilegale instalate de separatişti şi nu 31, aşa cum susţine Dodon în postarea sa. Chiar dacă biroul pentru reintegrare trage un semnal de alarmă, şeful statului i-a mulţumit lui Krasnoselski, cităm: "pentru abordarea constructivă a soluționării problemelor de circulație". Amintim că, cele 37 de posturi ilegale de control, instalate abuziv în preajma unor localităţi aflate sub controlul constituţional al Chişinăului, împiedică aproape 48 de mii de cetăţeni să se deplaseze liber.
Similare
RECOMANDĂRI