Igor Dodon: Eu nu voi semna decretul de numire a unui procuror general care va fi promovat prin afiliere politică
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Igor Dodon: Eu nu voi semna decretul de numire a unui procuror general care va fi promovat prin afiliere politică

Viitorul procuror general al Republicii Moldova nu va fi afiliat politic şi nu va fi o persoană promovată de partidele aflate la guvernare. Asigurările au fost date de preşedintele ţării Igor Dodon, care potrivit legislaţiei în vigoare, numeşte procurorul prin Decret la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Mai multe aspecte ale reformei justiţiei au fost discutate astăzi cu preşedintele ţării la o „Ediţie Specială” la postul public de televiziune Moldova 1.

„Eu nu voi semna Decretul de numire a unui procuror general care va fi promovat prin afiliere politică cu partidele aflate la guvernare, cu partidele politice sau prin grade de rudenie cu majoritatea parlamentară, lucrul acesta nu se permite. Dacă vreţi să facem o reformă adevărată, haideţi să o facem şi vom plasa profesionişti”, a declarat Igor Dodon.

Solicitat să se expună asupra rezultatelor Comisiei de preselecţie a candidaţilor la funcţia de procuror general, Igor Dodon a spus că „nu avem ce comenta atâta timp cât nu avem decizia finală a candidaturii care va fi înaintată preşedintelui ţării”, a specificat şeful statului.

„Ei au propus, hai să mai facem un filtru la Ministerul Justiţiei. Cinci din şase membri ai Comisiei au selectat cele patru candidaturi. Noi nu ne-am implicat. Acolo este expert internaţional, nu a influenţat nimeni”, a spus preşedintele.

Preşedintele a vorbit despre necesitatea unei reforme radicale în domeniul justiţiei, sugerând tuturor magistraţilor din Consiliul Superior al Magistraturii şi Adunarea Generală a Judecătorilor să îşi dea demisia.

„Să îi dăm pe toţi afară, care stau în capul sistemului acesta, dăm capii într-o parte şi alegem din nou. „Ţariocii”, aşa îi numesc eu îşi dau singuri demisia sau aprobăm o noua lege şi prin dispoziţii finale se dau toţi afară. Problema este gravă trebuie să avem consens politic, sa nu luăm parte cuiva în această dispută. Noi în luna iunie am spus că statul este capturat şi unul din elementele statului capturat este CSM, sau resetăm tot – asta e unica soluţie”, a explicat preşedintele.

Astăzi preşedintele Igor Dodon a anunţat despre crearea unui Consiliu de experţi, sarcina căruia va consta în expertizarea iniţiativelor legislative cu privire la reformarea sistemului justiţiei, precum şi a legilor din acest domeniu care vor parveni la promulgare.

Similare
RECOMANDĂRI